7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatate40% din personalul sanitar nu este imunizat anti Covid. Care este situaţia în Craiova

40% din personalul sanitar nu este imunizat anti Covid. Care este situaţia în Craiova

Personalul din sistemul de sănătate este vulnerabil în faţa anunţatului val 4 al epidemiei Covid. Aproape 40% dintre angajaţii unităţilor medicale de stat nu au imunitate în faţa virusului. Deşi au avut posibilitatea de a se vaccina încă de la începutul campaniei, de la sfârşitul anului 2020, un procent mare din cadrele medicale au refuzat vaccinarea. Astfel, în eventualitatea unui val puternic de infecţii şi cu o variantă agresivă a virusului, pericolul ca noul coronavirus să facă alte victime în rândul personalului sanitar este îngrijorător.

Aproape 40% din angajații spitalelor publice din România nu s-au vaccinat împotriva Covid-19 și nici nu au trecut prin boală, deși au avut această posibilitate încă de la începutul campaniei de imunizare. Datele au fost furnizate de Sanitas, una din cele două federații sindicale importante din sistemul public sanitar.

60% dintre angajaţii din sănătate sunt vaccinaţi sau imunizaţi prin boală

Conform acesteia, 60,14% dintre angajații din sănătate sunt fie vaccinați, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni. Sanitas nu precizează, însă, care este proporția celor care au trecut prin boală și a celor efectiv vaccinați.
„60,14% dintre angajații în Sănătate sunt fie vaccinați, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni și au anticorpii necesari, astfel că decizia individuală de vaccinare – în cazul lor – poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol. Tot în această valoare procentuală a fost inclusă și categoria celor care au contraindicații medicale la vaccinare, dar numărul persoanelor înregistrate la această secțiune este foarte mic (sub 0,01%)”, transmite Sanitas.
Potrivit sindicatului, 39,86% dintre cei angajați în spitalele publice nu s-au vaccinat și nici nu au avut Covid-19.

Medicii au ales să se vaccineze

Dintre angajaţii din sistemul medical, cel mai mare procent în ceea ce priveşte vaccinarea se întâlneşte în rândul medicilor. Medicii sunt vaccinați în proporție de peste 70%. Doar 28,42% dintre aceştia sunt nevaccinați. 68,52% sunt vaccinați (fie cu schemă completă de vaccinare, fie doar cu prima doză), iar la aceștia se adaugă aproape 3 procente medici care au trecut prin boală în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea mai poate fi amânată.
Numai 0,22% dintre medici declară că au contraindicații la vaccinare.

Asistenţii medicali, vaccinaţi în proporţie de 55%

Un procent ceva mai scăzut al vaccinărilor se înregistrează în rândul asistenţilor medicali. Statistic, 55,28% dintre asistenții medicali sunt vaccinați (fie cu schemă completă, fie cu prima doză). La acestea se adaugă peste 4 procente (4,07%) asistenți medicali care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea, în cazul lor, mai poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol.
40,36% din această categorie profesională nu s-au vaccinat, iar 0,29% declară că au contraindicații medicale la vaccinare.

În ceea ce privește celelalte categorii de personal medical, respectiv farmaciști, biologi, chimiști, fizioterapeuți, kinetoterapeuți etc., mai mult de jumătate din numărul celor care lucrează în spitale au decis să se vaccineze – 53,81%. La aceștia se adaugă încă 5,12% care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile și au un număr suficient de anticorpi care să le ofere un anumit nivel de imunizare și să le permită amânarea deciziei de vaccinare. Așadar, și numărul de vaccinați din aceste categorii profesionale specifice sistemului medical se apropie de 60% (58,93%).
40,73% sunt, în continuare, nevaccinați.

Personalul auxiliar, mai reticent

O rată ceva mai mică de vaccinare se înregistrează în rândul personalului auxiliar sanitar – infirmiere, brancardieri etc. Numărul celor care s-au vaccinat (fie cu o doză, fie cu două doze), la care se adaugă și cei care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni este puțin peste jumătate (52,8%). 47% din personalul auxiliar sanitar din spitale ezită încă să se vaccineze.

Şi 40,35% dintre angajații TESA sunt nevaccinați.
Datele sunt valabile atât pentru luna iulie 2021, pentru personalul medical, cât și pentru personalul TESA și administrativ, iar evaluarea a fost realizată pe baza datelor statistice colectate din spitalele publice din România.
Eșantionul reprezentativ cuprinde atât instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, cât și pe cele care funcționează în rețele de instituții publice de sănătate aflate în subordinea altor ministere și autorități publice centrale.

Care este situaţia vaccinărilor în spitalele din Craiova

Faţă de cifrele furnizate de Sanitas, la unităţile medicale din Craiova, situaţia vaccinărilor pare ceva mai bună.
La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, unitate medicală de primă linie în lupta anti Covid, peste 75% din totalul personalului s-a vaccinat, transmite managerului Adina Turcu.â

În ceea ce priveşte Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, cifrele sunt similare cu media prezentată la nivel naţional de către Sanitas, cu o diferenţă notabilă în cazul medicilor. Astfel, la SCJU, 81% dintre medici au ales să se vaccineze.
În privinţa asistenţilor medicali, procentul celor vaccinaţi este de aproape 63%, iar în cazul infirmierilor, scade la 51%. Personalul TESA este vaccinat în proporţie de 52,7%, iar cel auxiliar, în proporţie de 47,9%.

La Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, ultimele cifre transmise de conducere arată că 65% din personal s-a vaccinat anti Covid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS