3.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCovid: O comună din Dolj se menţine în top 10 localităţi din România după procentul vaccinării

Covid: O comună din Dolj se menţine în top 10 localităţi din România după procentul vaccinării

Comuna Cârcea din judeţul Dolj rămâne în topul primelor zece localităţi din România după procentul populaţiei vaccinate anti Covid. Însă imunizarea înaintează lent, iar procentele cresc nesemnificativ de la o raportare la alta, în timp ce ameninţarea tulpinii Delta pare din ce în ce mai aproape.

Acoperirea vaccinală anti Covid în România este în continuare scăzută comparativ cu celelalte ţări europene. Suntem departe de ţinta vaccinării a cel puţin jumătate din populaţie, iar campania de imunizare înaintează în ritm de melc. În mediul urban, acoperirea vaccinală se situează la 28.28%, în timp ce la sate, vaccinarea este un eşec total. Doar 14.22% dintre locuitorii din mediul rural s-au vaccinat până la data de 5 august, conform datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Niciuna dintre localităţile aflate în top 10 la nivel naţional nu a atins încă pragul de 50%, deşi comuna Dumbrăviţa din Timiş mai are puţin până a ajunge la această ţintă. 49.28% din cetăţenii de aici s-au vaccinat.

Care sunt comunităţile care se apropie de 50%

În vârful listei privind rata de vaccinare se află comunităţi în care s-au imunizat anti Covid peste 40% dintre oameni. Comparativ cu media europeană, România a rămas cu mult în urmă, chiar şi dacă luăm în calcul numai localităţile fruntaşe.
Conform ECDC, media europeană a vaccinării cu cel puţin o doză a populaţiei de peste 18 ani se situează la 72,5%.
Comuna Cârcea rămâne în top 10 la nivelul ţării, cu o rată a vaccinării de 40.77%.

La data de 5 august, primele 10 localități din ţară, în funcție de procentul acoperirii vaccinale, sunt:
49.28% – comuna Dumbrăvița, județul Timiș;
44.62% – comuna Rimetea, județul Alba;
44.49% – orașul Borsec, județul Harghita;
44.41% – municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj;
42.44% – comuna Valea Lupului, județul Iași;
42.30% – comuna Giroc, județul Timiș;
40.99% – comuna Foieni, județul Satu Mare;
40.83% – comuna Feleacu, județul Cluj;
40.77% – comuna Cârcea, județul Dolj;
40.43% – orașul Otopeni, județul Ilfov.

Acoperirea vaccinală în Craiova şi în Dolj

În municipiul Craiova, rata vaccinării a ajuns la 33,69%, un progres extrem de lent faţă de luna trecută, cu doar puţin peste 1%. În iulie, oraşul avea 32.34% din locuitori vaccinaţi.
În celelalte municipii şi oraşe din judeţul Dolj, lucrurile stau mai prost. În Calafat, acoperirea vaccinală este de 25,40%, iar în municipiul Băileşti, de doar 15,98%.

În Bechet, doar 13,49% dintre locuitori s-au vaccinat până acum, în Dăbuleni şi Filiaşi, puţin peste 17%, iar în Segarcea, 19,52% dintre cetăţeni s-au hotărât, până în prezent, să se imunizeze anti Covid.
Codaşele judeţului sunt comunele Lipovu, cu 3,32% acoperire vaccinală, Sălculţa, cu 3,5% şi Negoi, cu 4,6%.
Datele INSP privind persoanele vaccinate sunt extrase în data de 5 august 2021, conform populației cu domiciliul în România (DEPABD) la data de 1 ianuarie 2020.

Tot mai multe cazuri de infectare cu tulpina Delta

Marţi, 10 august, în România s-au înregistrat 312 de cazuri noi de coronavirus, cel mai mare bilanț zilnic de la finalul lunii mai încoace. 

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, spunea în urmă cu câteva zile că datele indică o înrăutăţire a situaţiei în viitorul epidemiei, pe fondul creşterii numărului de infectări cu tulpina Delta, care dă semne că devine dominantă şi în România: „Din păcate vedem o creștere a numărului de cazuri în aceste săptămâni și situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună, mai ales că varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României. Practic, în săptămâna 30 (26 iulie – 1 august, n.r.), din numărul total al testelor de secvențiere efectuate, peste 89% au ieșit pozitive pentru varianta Delta.”

Autorităţile insistă că vaccinul rămâne cea mai importantă armă în lupta cu potenţialul val 4, chiar dacă eficienţa sa este mai scăzută în privinţa infectării, deoarece serurile continuă să protejeze împotriva formelor severe de boală, a spitalizării şi a deceselor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS