6.2 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateComisia Europeană vrea să reducă substanţele cancerigene din alimente

Comisia Europeană vrea să reducă substanţele cancerigene din alimente

Comisia Europeană (CE) își propune să reducă prezența contaminanților cancerigeni, precum cadmiu și plumb, din alimente, în acord cu angajamentele asumate în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului. Numai anul trecut, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer și alte 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din această cauză. Dacă nu se iau măsuri decisive acum, numărul cazurilor de cancer va crește cu 24% până în 2035, devenind astfel principala cauză de deces în UE.

Comisia Europeană a stabilit săptămâna aceasta noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă largă de produse alimentare, cu scopul de a reduce și mai mult prezența contaminanților cancerigeni în alimente și de a face alimentele sănătoase mai accesibile. Măsurile se vor aplica de la 30 august în ceea ce privește nivelul maxim de plumb, respectiv de la 31 august în ceea ce privește cadmiul.

Cadmiul, toxic pentru rinichi

Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, cadmiul este toxic pentru rinichi, în special pentru celulele tubulare proximale unde se acumulează în timp și poate cauza disfuncție renală.

,,Având în vedere efectele toxice ale cadmiului asupra rinichilor, autoritatea a stabilit o doză săptămânală tolerabilă de cadmiu de 2,5 μg/kg de greutate corporală. În plus, autoritatea a concluzionat că expunerea medie a adulților din întreaga Uniune este apropiată sau ușor mai mare decât doza săptămânală tolerabilă. Aceasta a concluzionat, de asemenea, că subgrupurile cum ar fi vegetarienii, copiii, fumătorii și persoanele care trăiesc în zone puternic contaminate pot depăși doza săptămânală tolerabilă de aproape 2 ori”, se arată în Regulamentul UE 2021/1323 al Comisiei din 10 august 2021.

Nivelurile maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să îl conțină alimente precum fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase, vor fi reduse în cazul unora dintre aceste alimente. Unele produse de bază vor trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în vigoare a noului Regulament.

Această măsură va spori siguranța alimentelor vândute și consumate în UE și va contribui la eliminarea de pe piață a produselor alimentare cu cele mai mari concentrații de cadmiu. La fel se va întâmpla și în cazul produselor alimentare care conțin plumb, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea, incluzând și alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.

Plumbul, periculos pentru copii

Plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți.

,,Autoritatea a concluzionat că nu există elemente care să indice un prag pentru o serie de efecte critice, inclusiv neurotoxicitatea asupra dezvoltării și nefrotoxicitatea la adulți. Prin urmare, nu a fost adecvat să se calculeze o doză săptămânală tolerabilă. Autoritatea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetușilor, a sugarilor și a copiilor”, se mai arată în Regulamentul CE.

40% din cazurile de cancer ar putea fi prevenite

Aproximativ 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite, iar alimentația poate contribui la acest lucru.

„Știm că alimentația nesănătoasă sporește riscul de cancer. Decizia de astăzi urmărește să pună consumatorii în prim-plan, făcând ca alimentele noastre să fie mai sigure și mai sănătoase, așa cum ne-am angajat în contextul Planului european de luptă împotriva cancerului. Facem, de asemenea, un pas înainte în întărirea, în cadrul lanțului alimentar al UE, a normelor UE, care sunt deja la un nivel ridicat și de calibru mondial, și furnizăm alimente mai sigure, mai sănătoase și mai durabile pentru cetățenii noștri”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Planul european de luptă împotriva cancerului va avea o finanțare de 4 miliarde euro, inclusiv 1,25 miliarde de euro din viitorul program EU4Health.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS