2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn milion de cazuri de cancer sunt nediagnosticate în Europa

Un milion de cazuri de cancer sunt nediagnosticate în Europa

Organizația Europeană de Combatere a Cancerului a anunțat că în prezent, un milion de cazuri de cancer sunt nediagnosticate în Europa, din cauza Covid-19. Trebuie luate măsuri urgente.

Cifrele Organizației Europene de Combatere a Cancerului (OCE) sunt constatări dure privind provocările întâmpinate de serviciile și unitățile medicale de tratare a cancerului în Europa, pe durata pandemiei de coronavirus. Aceste date stau la baza lansării campaniei „Time To Act”, concepută și desfășurată de Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (OCE), pentru a determina publicul larg, din țările europene, pacienții diagnosticați cu diverse forme de cancer, responsabilii în elaborarea politicilor de sănătate, dar și profesioniștii din domeniul sănătății să conștientizeze și să lupte, în continuare, împotriva cancerului, în ciuda dificultăților generate de contextul pandemic, în special asupra sistemelor sanitare de pe continent (și nu numai).

Datele European Cancer Organisation (OCE) scot în evidență amploarea crizei privind lupta împotriva cancerului, astfel:

  • Aprox. 1 milion de cazuri de cancer sunt în pericol să fie nediagnosticate la timp, în țările din Europa;
  • Aprox. 100 de milioane de teste de screening, în vederea depistării cancerului, nu au fost efectuate, în Europa, pe durata pandemiei, lucru care duce la diagnosticări în faze tardive și, implicit, la scăderea, per total, a ratei de supraviețuire a pacienților bolnavi;
  • 1 din 2 persoane, care prezintă simptome de cancer, nu au primit trimitere de urgență pentru diagnosticare;
  • La ora actuală, 1 din 5 pacienți diagnosticați cu cancer, din Europa, nu primește tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie.

Campania „Time To Act”

Prezentarea și analiza datelor Organizației Europene de Combatere a Cancerului (OCE), precum și instrumentele campaniei „Time To Act”, disponibile în peste 30 de limbi, printre care și limba română, vor fi prezentate în cadrul unui eveniment virtual, ce va avea loc pe 9 septembrie, intervalul orar 10:00-11:00 (ora de vară a Europei Centrale). La eveniment vor participa mai mulți lideri politici, printre care și Alin Mituța (membru al Parlamentului European) și Marian Jean Marinescu (membru al Parlamentului European).

Aceste constatări scot în evidență impactul pe care Covid-19 îl are asupra luptei împotriva cancerului. Avem nevoie urgentă de măsuri, luate la cel mai înalt nivel politic european, pentru a rezolva problemele din domeniul cancerului, precum și pentru a restabili încrederea în serviciile medicale privind tratarea cancerului și a combate, totodată, deficitul de forță de muncă și de aprovizionare din sectorul medical”, punctează Dr. Matti Aapro, Președinte al European Cancer Organisation (OCE).

Opiniile specialiștilor

Vrem să ne asigurăm că, pe întreg continentul european, există un cadru esențial de servicii pentru nevoile psiho-sociale în îngrijirea cancerului, și în perioada COVID-19. Nu putem vorbi despre supraviețuire fără să ne raportăm la gestionare suferinței oncologice și a sănătății mintale. Accesul la îngrijirea psiho-socială și medicală a pacienților diagnosticați cu cancerului ar trebui recunoscut ca un drept universal al omului. În această pandemie, sănătatea mintală și nevoile psihologice ale pacienților ar trebui să fie considerate la fel de importante precum virusul COVID-19. Căci cele două alcătuiesc componenta umană, extrem de importantă în procesul de combatere a cancerului. Este timpul să acționăm”, afirmă și Csaba Dégi, membru al Consiliului de Administrație și copreședinte al European Cancer Organisation.

La nivel european, pandemia a accentuat inegalitățile în privința controlului cancerului, pe fondul accesului diferențiat, atât la servicii, cât și la inovație. Noua organizare a sistemelor de asistență medicală post-pandemie trebuie să pună în centru cetățeanul și nevoile sale și să pună accent, mai mult ca niciodată, pe inovația în lupta împotriva cancerului (prevenție, depistare precoce, screening, diagnostic de precizie și acces la tratament), căci reprezintă un factor care poate reduce inegalitățile, și nu sporirea lor”, explică Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină și membru al Steering Board Inequalities Network – European Cancer Organisation.

Semnalele de avertizare în depistarea cancerului

În campania „Time To Act”, europenii sunt îndemnați să fie atenți la semnalele de avertizare în depistarea cancerului (de exemplu: sângerări în urinare, tumori identificate la sâni, dificultăți de înghițire, pierderi neobișnuite în greutate) și să meargă degrabă la medic, în momentul în care observă că se confruntă cu simptome suspecte.

Vizitele de screening privind depistarea cancerului sunt esențiale în creșterea șanselor de diagnosticare la timp și de tratare a bolii. Totodată, în cazul pacienților europeni diagnosticați deja cu cancer, tratamentul nu poate fi întârziat, motiv pentru care OCE îi îndeamnă să înțeleagă și să militeze pentru importanța programelor lor de tratament, în vederea vindecării cancerului, și să le mențină.

„Time To Act” reafirmă misiunea Organizației Europene de Combatare a Cancerului de a îndemna și sprijini specialiștii din domeniul sănătății în angajamentul lor privind oferirea îngrijirii necesare bolnavilor de cancer.

Mai multe informații despre această campanie, precum și pașii pe care îi puteți urma în combaterea cancerului, în noul context pandemic, găsiți accesând următorul link: TimeToActCancer.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS