-1 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateSfaturi pentru protejarea părului pe timpul verii

Sfaturi pentru protejarea părului pe timpul verii

Vara, părul este supus unui pericol mai mare de degradare, ca urmare a expunerii la soare, dar şi din cauza secreţiei unei cantităţi mai mari de sebuum sau a îmbăierii în piscine sau în apa sărată. Din acest motiv, în sezonul estival ar trebui să acordăm un plus de atenţiei îngrijirii podoabei capilare.

Razele soarelui duc la îmbătrânirea firului de păr

Cea mai mare ameninţare pentru păr este reprezentată vara de căldură și de radiațiile solare. Acestea distrug cuticula, deshidratează și cauzează îmbătrânirea prematură a firului de păr. Pentru a ne proteja părul de ultraviolete, putem aplica spray cu protecţie solară nu doar pe piele, dar şi pe păr. Folosirea pălăriilor sau şepcilor este un alt mod de a ne proteja. În acest caz, însă, vom transpira mai mult şi părul va necesita mai des o spălare. Iar acest lucru se poate întoarce împotriva noastră, căci spălările dese pot afecta, la rândul lor, sănătatea firului de păr. De aceea, este indicat să folosiţi un şampon blând, fără sulfaţi.

Clorul din piscină, un alt inamic

Pe lângă soare, clorul cu care este tratată apa din piscine este un alt inamic al părului. De aceea, este recomandată folosirea de măști hidratante şi, înainte de a intra în piscină, ne putem uda părul pentru a nu absorbi o cantitate atât de mare de apă tratată cu clor.

Înainte să înotați în mare sau în piscină, ar trebui să aplicați un spray de protecție pe păr. După baie, spălați-vă bine părul pentru a îndepărta clorul. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul apei sărate. După baia în mare, părul se usucă şi în el rămân cristale de sare, care absorb umiditatea şi sebumul. Aceste cristale acţionează că nişte lupe care amplifică acţiunea razelor UV şi astfel duc la pierderea pigmenţilor şi a cheratinei din structura firului de păr. Părul devine casant, mat şi se încurcă foarte tare.
Pentru a evita degradarea părului la piscină sau la mare, şi mai simplu ar fi să foloseşti o cască de baie.

Evitaţi tratamentele chimice în timpul verii

Încercaţi să evitaţi vopsirea părului pe timpul verii sau cel puţin să amânaţi un timp următoarea vopsire. De asemenea, utilizarea plăcii sau a ondulatorului nu este indicată în această perioadă. Părul va fi şi mai deshidratat şi expus deteriorării. Nu vă vopsiți niciodată cu o zi sau două înainte de a pleca în vacanță la mare, ci măcar cu o săptămână înainte. Chiar şi uscătoarele de păr pot fi eliminate din peisaj în această perioadă, căci părul poate fi uscat natural, la soare.

Tunderea vârfurilor protejează firele de păr

În sezonul cald se recomandă să mergi mai des la salon pentru a-ți tunde vârfurile arse de soare, astfel încât firul de păr să nu se distrugă. Tunsul este cea mai bună metodă prin care părul va crește mai sănătos. În general, o dată la 3 luni e recomandat să tunzi vârfurile ca să previi despicarea lor ulterioară. Vârfurile reprezintă partea cea mai ”bătrână” a firului de păr, care a fost de mult mai multe ori expusă mediului extern şi diferitelor procese chimice şi mecanice. Dacă nu sunt protejate, vârfurile despicate se pot agrava.

Există şi seruri speciale pentru protecţia vârfurilor, la care putem apela cu încredere mai ales în timpul verii, când pericolul degradării firului de păr este mai mare.

Pe lângă îngrijirea părului, hidratarea întregului organism contribuie şi la menţinerea sănătăţii podoabei capilare. Beţi suficientă apă în perioada călduroasă şi consumaţi multe legume şi fructe, iar aceste obiceiuri sănătoase se vor reflecta şi în aspectul părului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS