7 C
Craiova
vineri, 15 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicii de familie vor să salveze campania de vaccinare

Medicii de familie vor să salveze campania de vaccinare

Asociația Societatea Națională de Medicina Familiei propune implicarea organizațiilor profesionale în campania de vaccinare pentru a înlătura temerile oamenilor legate de reacțiile adverse, dar și plata la timp a banilor datorați pentru serviciile de vaccinare.
Asociația Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală (ASNMF/MG) se declară preocupată de încetinirea campaniei de vaccinare anti COVID-19.

Asociația propune pentru relansarea campaniei începerea unei campanii de informare națională în parteneriat cu organizațiile profesionale, care să se adreseze specific îndepărtării temerilor populației legate de reacțiile adverse.

Asociația propune măsuri de facilitare a activităților desfășurate în cabinetele medicilor de familie prin:

  • Cumularea contractelor de vaccinare prin desființarea contractului cu casele de asigurări de sănătate și introducerea serviciilor de vaccinare anti COVID-19 în cadrul contractelor semnate cu direcțiile de sănătate publică în cadrul PNI; în acest fel ar crește semnificativ numărul de medici vaccinatori și pentru vaccinurile împotriva COVID-19
  • Plata la timp a sumelor datorate pentru serviciile de vaccinare (anti COVID-19, PNI, antigripală).

Teama de efecte adverse

Propunerile vin în contextul în care, în ultima perioadă, există o reticență importantă din partea populației la vaccinare, care are ca substrat principal teama de efecte adverse, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

„Pe fondul reducerii numărului de cazuri, dar și al introducerii unor măsuri de relaxare, dorim să atragem atenția că percepția populației în ceea ce privește consecințele bolii COVID-19 este puternic distorsionată. Practic, mulți pacienți, inclusiv cei care fac parte din grupele prioritare, apreciază că efectele adverse ale vaccinării pe termen scurt sau cele pe termen lung sunt mult mai importante decât povara bolii”, arată Asociația Societatea Națională de Medicina Familiei.

Asociația susține că pacienții refuză sistematic să accepte vaccinarea, ceea ce a dus la o „complianță” diminuată din partea medicilor la a contracta serviciile de vaccinare în cabinete. „Această complianță scăzută a fost accentuată de faptul că s-a ‘inventat’ un alt contract pentru servicii de vaccinare împotriva COVID-19 pe lângă cel existent deja în cadrul PNI, care include și vaccinarea dintr-o altă campanie aproape la fel de importantă, cea antigripală, fapt care a dus la accentuarea birocrației în cabinetele medicilor de familie.

În plus, atât serviciile de vaccinare contractate prin direcțiile de sănătate publică în cadrul Programului Național de Imunizare (PNI), cât și cele contractate prin casele de asigurări de sănătate pentru COVID-19, prezintă întârzieri nejustificate la plată, care sunt diferite de la un județ la altul, întârzieri existând și la plata personalului care lucrează în centrele de vaccinare anti COVID-19”.

În concluzie, asociația propune depolitizarea campaniei de vaccinare și implicarea organizațiilor profesionale, concomitent cu debirocratizarea activității de vaccinare în cabinetele medicilor de familie și achitarea tuturor obligațiilor financiare restante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS