-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePeste 50% dintre persoanele care suferă de hiptertensiune nu se tratează

Peste 50% dintre persoanele care suferă de hiptertensiune nu se tratează

Mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de hipertensiune arterială la nivel mondial, reprezentând circa 720 de milioane de pacienţi, nu urmează un tratament medical. Acest fapt îi expune pe suferinzi la grave probleme cardiovasculare, arată un studiu finanţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Tratamentul poate reduce riscul de AVC

Hipertensiunea creşte considerabil riscul de boli ale inimii, creierului şi rinichilor şi este una dintre cauzele majore de deces şi de îmbolnăvire la nivel mondial, a subliniat OMS, studiul fiind publicat în revista medicală The Lancet.

Peste 8,5 milioane de decese înregistrate în fiecare an la nivel global sunt asociate în mod direct cu o presiune sanguină ridicată. Tratamentul ar putea să reducă cu 20%-50% numărul infarctelor şi cu 35%-40% pe cel al accidentelor vasculare cerebrale, afirmă autorii cercetării.

Numărul hipertensivilor s-a dublat în 30 de ani

Realizat de Imperial College din Londra, studiul arată că numărul persoanelor care suferă de hipertensiune la nivel mondial s-a dublat în 30 de ani, crescând de la 650 de milioane în 1990 la 1,28 miliarde în 2019.

Această creştere în valoare absolută este asociată şi cu creşterea populaţiei mondiale şi cu îmbătrânirea ei: ca procent, segmentul reprezentat de persoanele care suferă de hipertensiune s-a schimbat foarte puţin în 30 de ani – circa o treime din populaţia adultă mondială.

În schimb, a fost observat un „transfer” din ţările bogate spre ţările sărace: în timp ce rata persoanelor cu hipertensiune a scăzut în ţările cu venituri mari, aceasta a crescut sau a rămas stabilă în multe ţări cu venituri mici şi medii.

Hipertensiunea, subdiagnosticată

Cercetătorii mai estimează că 580 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de hipertensiune fără să ştie acest lucru. Mai mult de jumătate dintre suferinzi (720 de milioane) nu sunt trataţi.

„Deşi hipertensiunea este uşor de diagnosticat şi de tratat cu medicamente care au costuri mici, este vorba despre un eşec în termeni de sănătate publică, în condiţiile în care atât de mulţi oameni din întreaga lume nu primesc încă tratamentul de care au nevoie”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Majid Ezzati, citat de OMS.

În paralel cu acest studiu, OMS a publicat liniile directoare pentru tratamentul farmacologic al hipertensiunii la adult – primele în ultimii 20 de ani – , prin care se propun noi recomandări personalului medical, pentru a ajuta ţările să gestioneze cazurile de acest fel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS