8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAntibioticele, asociate cu risc de cancer la colon

Antibioticele, asociate cu risc de cancer la colon

Un experiment științific al specialiștilor de la universitatea Umeå din Suedia a stabilit că există o legătură clară între consumul de antibiotice și  riscul crescut al apariției cancerului de colon.

Specialiștii recomandă prudență în consumul de antibiotice

Cercetătorii s-au folosit de datele provenite de la 40.000 de pacienți cu cancer de colon și au stabilit că impactul antibioticelor asupra florei intestinale este asociat cu un risc crescut de apariție a acestui tip de cancer.

„Rezultatele arată că avem motive să fim rezervați în legătură cu consumul de antibiotice. Este adevărat că ele sunt necesare în anumite tratamente și chiar salvează vieți, dar în cazul afecțiunilor mai ușoare, care se vindecă oricum, e mai bine să fim prudenți în ceea ce privește consumul de antibiotice.

În primul rând pentru că bacteriile tind, să devină rezistente la tratamentul cu antibiotice, dar mai ales pentru că, așa cum arată studiul pe care l-am efectuat, antibioticele cresc riscul apariției cancerului de colon“, a explicat Sophia Harlid, cercetător la Umeå.

Riscul, asociat cu tratamentul prelungit cu antibiotice

Studiul a dovedit că, atât femeile, cât și bărbații care au luat antibiotice șase luni la rând sau mai mult, au cu 17% mai multe riscuri să dezvolte cancer în colonul ascendent, primul segment din colon în care ajung alimentele după intestinul subțire, spre deosebire de cei care nu au luat antibiotice. Nu s-au evidențiat însă riscuri de apariție a cancerului în colonul descendent.

Riscul crescut de a dezvolta cancer de colon a devenit vizibil abia după cinci, zece ani, de la consumul inițial de antibiotice.

Deși riscul a fost mai mare la cei care au luat cele mai multe antibiotice, s-a observat, de asemenea, o creștere a riscului de cancer – ceva mai mică, dar semnificativă statistic – chiar și după un singur tratament cu antibiotice.

Studiul suedez întărește cercetări anterioare

Datele celor 40.000 de pacienți participanți la studiu au fost obținute din Registrul Suedez al Cancerului de Colon (Swedish Colorectal Cancer Registry) în perioada 2010-2016.

Informațiile au fost comparate cu cele ale unui grup de control format din 200.000 de suedezi fără cancer, aleși din rândul populației generale. De asemenea, datele celor care au consumat antibiotice au fost luate din Registrul Suedez de Rețete (Swedish Prescribed Drug Register), în perioada 2005-2016.

Studiul suedez confirmă, în linii mari, rezultatele unui studiu britanic, ceva mai mic, realizat anterior.

Cheia stă în microbiomul intestinal

Pentru a înțelege modul în care antibioticele cresc riscul apariției cancerului de colon, cercetătorii au studiat și un bactericid, ales în așa fel încât să nu fie antibiotic, folosit în tratamentul infecțiilor urinare și despre care se știe că nu afectează microbiomul.

Nu a existat nicio diferență în frecvența apariției cancerului de colon la cei care au folosit acest medicament, ceea ce sugerează că impactul antibioticelor asupra microbiomului este factorul care crește riscul de cancer.

Deși studiul acoperă doar administrarea antibioticelor pe cale orală, cercetătorii spun că există același risc și în cazul antibioticelor administrate intravenos, pentru că și acestea afectează microbiomul intestinal.

„Nu există niciun motiv de panică pentru cei care s-au tratat cu antibiotice. Riscul este totuși unul moderat“, a precizat Sophia Harlid.

Suedia introduce screening-ul cancerului de colon

Suedia se află în plin proces de introducere a screening-ului periodic pentru cancerul de colon. Specialiștii consideră că este important ca populația să facă acest control pentru detectarea la timp, sau chiar prevenirea dezvoltării cancerului, atunci când se evidențiază indiciile care preced apariția acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS