1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentMinisterul Sănătăţii a făcut demersurile să fie pregătit pentru imunizarea cu a treia doză a vaccinului anti-COVID

Ministerul Sănătăţii a făcut demersurile să fie pregătit pentru imunizarea cu a treia doză a vaccinului anti-COVID

Ministerul Sănătăţii (MS) a făcut toate demersurile să fie pregătit pentru demararea imunizării cu a treia doză a vaccinului anti-COVID, a declarat, miercuri, secretarul de stat în MS, Andrei Baciu.

„Ne aşteptăm ca Agenţia Europeană a Medicamentului să emită o recomandare în acest sens undeva la mijlocul lunii septembrie. Imediat ce va emite această recomandare, noi o să demarăm, va fi probabil undeva în octombrie. Noi am făcut toate demersurile necesare atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere organizatoric, încât să fim pregătiţi în momentul în care avem această recomandare să putem să o aplicăm în România imediat”, a răspuns Andrei Baciu unei întrebări a jurnaliştilor, cu prilejul prezenţei sale, miercuri, la prezentarea studiului de fezabilitate al spitalului ce va fi construit pe bulevardul Timişoara, potrivit Agerpres.

Nu există o standardizare la nivel internaţional cu privire la testarea anticorpilor

Legat de existenţa unui program la nivel naţional prin care oamenii să-şi poată testa nivelul de anticorpi gratuit, pentru a-şi da seama dacă e nevoie de a treia doză de vaccin, el a menţionat că nu există o standardizare la nivel internaţional cu privire la testarea anticorpilor, ca atare dorinţa de imunizare ar trebui să fie determinată de criteriile biologice.

A treia doză, de rapel, se adresează celor care au nevoie din punct de vedere imunitar

El a spus că administrarea celei de-a treia doze, de rapel, se adresează în primul rând celor care au nevoie din punct de vedere imunitar.

„Vorbim aici de categorii de persoane care au o imunitate mai scăzută, spre exemplu pacienţi care au făcut un transplant, pacienţi care au diverse afecţiuni oncologice, un cancer sau pacienţi care fac, spre exemplu, radio-chimio-terapie, care iau anumite medicaţii.

Sunt mai multe tipuri de afecţiuni sau tratamente care duc la scăderea imunităţii separat de o scădere naturală, care vine odată cu vârsta. Pentru toate aceste persoane există dovezi ştiinţifice că o doză de rapel administrată în timp va creşte răspunsul imun generat iniţial”, a adăugat Andrei Baciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS