8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateBolnavii de cancer sau SIDA se tem că nu îşi vor mai primi tratamentul

Bolnavii de cancer sau SIDA se tem că nu îşi vor mai primi tratamentul

Pacienţii cu boli cronice din România lansează noi semnale de alarmă cu privire la dificultăţile pe care le întâmpină, ca urmare a crizei sanitare instaurate de pandemia Covid, amplificată în ultimele zile de criza politică.
Bolnavii, în special cei cu afecţiuni oncologice sau HIV/SIDA, se tem că vor rămâne fără tratamente şi fac apel la decidenţii să readucă sub control situaţia.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a transmis joi o scrisoare deschisă în care arată problemele cu care se confruntă bolnavii din cauza lipsei fondurilor pentru programele naţionale de sănătate şi lipsa prioritizării acestora.

„Printre cei mai afectați de situația actuală sunt pacienții bolnavi de cancer și pacienții cu HIV/SIDA; pentru aceștia din urmă, frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constantă în fiecare lună. Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicația la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient. Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilență, siguranța medicamentului și siguranța pacientului, periclitându-i sănătatea. Nu în ultimul rând, calcă în picioare demnitatea și calitatea vieții acestor oameni, punându-i pe drumuri, să aștepte cu orele la porțile spitalelor de boli infecțioase sau lăsându-i fără acces la analizele de monitorizare ale viremiei”, transmite APCR.

Un sfert din pacienţii cu HIV/SIDA sunt privaţi de tratamentul specific

Lipsa fondurilor destinate programelor naționale de sănătate este semnalată de toate centrele regionale de boli infecțioase din România, menţionează Alianţa, care spune că 1 din 4 pacienți români diagnosticați cu HIV/SIDA nu urmează în prezent un tratamentul specific bolii lor. Dacă autoritățile nu iau măsuri acum acest număr va crește considerabil. Întreruperea tratamentului antiretroviral determină o creștere a riscului de deces, precum și a riscului de transmitere a infecției HIV”, semnalează reprezentanţii pacienţilor cronici.

Pacienţi chemaţi de la sute de kilometri să îşi ridice medicamentele

APCR expune cazurile unor pacienți care sunt chemați săptămânal de la sute de kilometri la centrele regionale pentru a ridica medicamentele. De exemplu, un pacient din Tecuci este obligat să vină la spital pentru ridicarea tratamentului în fiecare săptămână, la București. „Acest lucru reprezintă costuri importante pentru transport – pe care nu toți și le pot permite (se creează risc de abandon și eșec terapeutic), dar și un risc major de a intra în contact cu virusul SARS-CoV-2. Și în acest moment, se tergiversează reglementarea privind activitatea de HomeDelivery (distribuirea medicației la domiciliul pacientului cronic)”, se arată în scrisoare deschisă.

Întreruperea tratamentului chiar și pentru 1 – 2 zile, la pacienții cu HIV/SIDA, poate altera întreaga schemă terapeutică (scheme multidrog). Acest lucru poate conduce la agravarea stării de sănătate, epuizarea tuturor variantelor de scheme din cauza generării de rezistență virală la terapie, iar dacă se impune internarea acestor pacienți, asistența medicală este aproape imposibilă, dat fiind faptul că spitalele de boli infecțioase sunt iar pline cu pacienți COVID-19.

În cazul pacienților cu cancer, APCR subliniază că lipsa medicamentelor reprezintă direct condamnare la moarte, deoarece cancerul este o urgență, iar majoritatea tipurilor de cancer au o evoluție fulminantă.
Alianța Pacienților Cronici din România transmite că va semnala situația curentă şi Parlamentului European.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS