0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCine face a treia doză de vaccin anti-COVID?

Cine face a treia doză de vaccin anti-COVID?

România intră în linie dreaptă pentru vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID. Primele care vor face doza a treia sunt persoanale din categoriile vulnerabile, cu probleme de imunitate.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat cine mai este eligibil pentru doza a treia de vaccin și ce condiții trebuie să îndeplinească, potrivit Digi24.

„Sunt două recomandări total diferite pentru doza 3”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Este vorba despre o doză suplimentară care se administrează persoanelor imunodeprimate

Pe de o parte, este vorba despre o doză suplimentară care se administrează persoanelor imunodeprimate – aici intrând persoanele cu transplant, pacienții oncologici în tratament activ, alte imunodeficiențe, pacienții care sunt în evidență cu infecție HIV/SIDA, imunosenescență – adică vârstnicii, mai ales cei din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani – , pacienții care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun -corticoizii în doză mare și cu durată prelungită sau terapiile biologice pentru bolile autoimune.

„Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspun imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schemă. Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun”, a detaliat Valeriu Gheorghiță.

„Va fi categoria cu care vom începe”

„Fiecare medic de familie are în evidență asemenea categorii de pacienți care au fost vaccinați. Ei se află în baza de date și vom recomanda cu tărie ca aceste persoane să vină să-și primească doza suplimentară. Cu siguranță va fi categoria cu care vom începe”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Ce înseamnă doza „booster”

A doua recomandare pentru a treia doză de vaccin este pentru persoane în cazul cărora va funcționa ca un „booster”. Va fi ca un rapel, care se administrează la un interval de cel puțin șase luni de la schema inițială de vaccinare și care va avea rolul de a crește răspunsul imun, tocmai pentru a asigura menținerea lui pentru o perioadă mai mare de timp. 

Doza se administrează, practic, tuturor categoriilor populaționale

În acest caz, doza se administrează, practic, tuturor categoriilor populaționale, nu doar celor imunodeprimați. „Se pleacă de la premisa că după un interval de 6-8-9-12 luni, protecția imună oferită prin vaccinare începe să scadă și începem să avem acele cazuri de infecții la persoane vaccinate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță. 

El a explicat că odată cu scăderea protecției imune, există riscul ca persoane din grupe vulnerabile – pacienți cu boli cronice, cu diabet, cu obezitate etc. – să facă forme moderat-severe de boală.

„Este important să înțelegem aceste două diferențe, de doză suplimentară, în cazul primei vaccinări la persoane imunodeprimate, și o doză de rapel, a treia doză, care se administrează după o perioadă mai mare de timp de la prima schemă, cel puțin șase luni. Iarăși, este important să vizăm acele categorii populaționale care sunt la risc mare de infecție, cum e personalul medical sau cei care se află în prima linie de îngrijire a persoanelor”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Probabil va fi vorba despre o eșalonare pentru doza a treia de vaccin

El a spus că foarte probabil va fi vorba despre o eșalonare pentru doza a treia de vaccin și vor fi urmate aceleași etape ca la începutul campaniei de vaccinare, însă marea diferență este că la acest moment avem suficiente doze de vaccin, așa încât putem începe simultan cu mai multe categorii de populație, fără a mai avea acea etapizare extrem de riguroasă care a existat la începutul campaniei de vaccinare.

„Noi pregătim deja platforma, este în lucru pentru a fi updatată ca să permită programarea acestei doze de rapel”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Vor fi două condiții pentru a face doza a treia de vaccin

El a precizat că vor fi două condiții pentru a face doza a treia de vaccin: să ai cel puțin șase luni de la cea de-a doua doză din cadrul primei scheme de vaccinare și să nu fi trecut prin boală.

„O persoană care are istoric de trecere prin boală și care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la șase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menține semnificativ mai crescut față de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Doza a treia nu va fi condiționată de eventuale analize pentru anticorpi

Doza a treia nu va fi condiționată de eventuale analize pentru anticorpi, a dat asigurări Valeriu Gheorghiță, arătând că în nicio țară nu s-a luat această decizie, de a se face anterior o testare a anticorpilor.

„Chiar dacă noi știm că, practic, cu cât nivelul anticorpilor este mai ridicat, cu atât se corelează cu o protecție mai bună, totuși, un nivel mai redus al anticorpilor nu înseamnă neapărat o protecție mai scăzută, pentru că avem și celalată componentă a răspunsului imun: răspunsul imun celular.

Răspunsul nostru imun are memorie și odată ce ne vaccinăm, practic noi nu facem altceva decât să pregătim răspunsul imun, să pregătim organismul, să-l antrenăm pentru momentul în care se va întâlni cu potențialul agent biologic. De-asta ne vaccinăm în general, ca să fim pregătiți pentru momentul când vom intra în contact cu o persoană cu care am putea face acest schimb de microorganisme”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS