Cu un număr record de infectări miercuri în Dolj de la valul 3 încoace, 156 de noi cazuri, varianta Delta a umplut rapid secţiile de terapie intensivă din judeţ cu pacienţi Covid cu forme severe. La Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova, saloanele ATI sunt pline. Alte paturi de ATI Covid nu mai sunt disponibile, în acest moment, în judeţ. Din cauza presiunii pe ATI, la SCJU Craiova nu se mai operează decât urgenţele şi cazurile care nu pot fi amânate.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a solicitat extinderea secţiei de terapie la Infecţioase şi caută medici pentru a-i detaşa aici. Şi la Spitalul Căi Ferate Craiova ar urma să se redeschidă secţia de terapie intensivă pentru pacienţii Covid, însă abia peste două săptămâni.
DSP a solicitat creşterea capacităţii ATI
Directorul executiv al DSP Dolj, Iuliana Manea, spune că la Spitalul de Boli Infecţioase ar urma să se extindă capacitatea ATI cu încă 10 paturi în câteva zile.
„Se extinde până la sfârşitul săptămânii secţia de la Infecţioase cu încă 10 paturi, facem diligenţele să mai detaşăm personal. Este nevoie de cel puţin 5 medici, care vor veni, probabil, de la Spitalul Judeţean, de la Spitalul Militar şi din judeţ”, a declarat directorul DSP Dolj pentru GdS.
Ar urma apoi alte 10 paturi ATI Covid la Spitalul CFR, însă aici va mai dura aproximativ două săptămâni, transmite managerul unităţii medicale, Mariana Gângioveanu: „Urmează să ne vină o staţie de oxigen pe care trebuie să o instalăm”, explică aceasta.
Laurenţiu Ivanovici, directorul SCJU Craiova, spune că eventualele decizii de a detaşa personal ATI de la unitatea pe care o conduce vor pune în dificultate activitatea secţiei, care oricum funcţionează la limită.
„DSP Dolj ne-a solicitat personal ATI, inclusiv medici, pentru detaşarea la Spitalul de Infecţioase. E evident că este dificil să facem acest lucru, având în vedere că şi noi suntem la limită, plus că trebuie să facem faţă şi sectorului ATI non-Covid şi intervenţiilor chirurgicale urgente. Dacă vom primi decizii în acest sens, nu avem ce să facem decât să ne supunem. Şi în valul 3 s-au detaşat de la SJU medici rezidenţi. Am transmis şi acum o listă cu rezidenţii din anii III, IV şi V. Ni s-a solicitat să transmitem, însă, o situaţie cu întreg personalul din ATI”, a precizat Ivanovici.
La SCJU Craiova se fac doar intervenţii chirurgicale care nu suferă amânare
Din cauza solicitării secţiei ATI, de două săptămâni încoace, la Judeţean nu se mai operează decât cazurile urgente sau care nu pot fi amânate.
„Am luat decizia de a limita intervenţiile chirurgicale la urgenţe sau care nu pot fi amânate, pentru că în etajul III, în sectorul ATI non Covid, numărul de paturi a scăzut pentru a creşte capacitatea în sectorul Covid. S-a dovedit o decizie bună, având în vedere că de marţi avem secţia Covid pentru adulţi ocupată în totalitate. Avem 20 de pacienţi pe 20 de locuri. În prezent, şi secţia ATI non-Covid este ocupată. Aşadar, există o presiune mare. Nu este vorba doar de consumul mare de oxigen, care este la capacitate maximă, dar şi de numărul limitat de paturi. Nu am putea face faţă solicitărilor din partea secţiilor chirurgicale. De aceea am luat această decizie în urmă cu două săptămâni, le-am spus medicilor să se adapteze, să reprogrameze intervenţiile ce pot fi amânate ca să facem faţă valului de pacienţi Covid”, a transmis directorul spitalului.
În prezent, se derulează şi procedura de achiziţie pentru lucrările la instalaţia de oxigen pentru care SCJU a primit fonduri de la CJ Dolj.
„Din informaţiile pe care le avem, în două săptămâni ar urma să fie gata această procedură de achiziţie şi putem demara lucrările”, anunţă conducerea.
Deocamdată, la spital nu există pacienţi în aşteptare în izolatorul UPU, dar SCJU Craiova se aşteaptă să apară astfel de situaţii în următoarele zile, având în vedere că toate paturile sunt ocupate şi, momentan, nu există altele disponibile în Dolj.