Cercetătorii susțin că există peste 200 de specii de plante care au proprietăți hipoglicemiante. Printre acestea se află și unele alimente comune, precum dovleacul, ceapa, legumele crucifere, verdețurile, scorțișoara, semințele de schinduf, afinele sau castravetele amar.
Vinetele, bogate în carbohidraţi
Vinetele sunt recomandate diabeticilor, deoarece acestea conţin doar 4 grame de zăhar la o cantitate de 100 de grame. În plus, sunt bogate în carbohidraţi solubili şi fibre care ţin sub control diabetul zaharat de tip 2. În afara conţinutului foarte ridicat de apă (93%), vinetele conţin potasiu – mineral care ajută la stimularea inimii, magneziu – cunoscut pentru rolul său de combatere a stresului, calciu – pentru întărirea sistemului osos, vitamina A şi C pentru sistemul imunitar.
Specialiştii sunt de părere că delicioasele vinete reprezintă alimentul potrivit datorită conţinutului foarte mare de apă. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să recurgem la consumul salatei de vinete, atât pentru potolirea foamei, cât şi a setei. Legumele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi.
Scorţişoara scade nivelul de zahăr din sânge
Scorțișoara a dovedit efecte promițătoare în tratarea diabetului.
Un studiu din 2003, publicat în Diabetes Care, a comparat efectele unui aport zilnic de 1, 3 și 6 grame de scorțișoară în cazul unui grup de 40 de oameni cu un grup care a primit un placebo timp de 40 de zile. În cazul tuturor celor care au primit cantități diferite de scorțișoară s-a constatat reducerea nivelul de zahăr din sânge și colesterolul. Efectele au fost observate chiar și la 20 de zile după ce participanții nu mai luau scorțișoară.
Țelina ţine departe diabetul şi HTA
Ţelina conţine nutrienți care pot ține departe diabetul și hipertensiunea arterială, ajutându-i totodată pe cei care suferă deja de aceste boli. Consumul alimentelor bogate în antioxidanți de tipul flavonoidelor și antocianilor este extrem de important pentru a ne proteja de diabet.
Un studiu amplu realizat pe oameni la Universitatea din Anglia de Est – Școala de Medicină Norwich – a arătat că unele alimente conțin compuși antioxidanți puternici care pot reduce riscul de diabet. Cercetătorii s-au axat pe flavoni, o subgrupă de flavonoide regăsite în țelină, pătrunjel și cimbru, și pe antociani – regăsiți în fructele de pădure, strugurii roșii, vinul roșu și alte fructe și legume de culoare roșie sau albastră. Au asociat aportul acestor flavonoide cu o rezistență mai mică la insulină și o mai bună reglare a glucozei din sânge.
Vitamina K din țelină îmbunătățește metabolismul glucozei și ajută la combaterea inflamațiilor, reducând astfel sensibilitatea la insulină. În medicina chineză, țelina este recomandată pentru prevenirea sau tratarea diabetului.
Varza, recomandată în stare crudă
Pentru diabetici, varza este medicamentul minune, deoarece contribuie la reglarea valorii glicemiei. Specialiştii o recomandă să fie consumată în stare crudă ca salată. Fiartă îşi pierde din proprietăţile nutritive. Varza este miraculoasă în numeroase afecţiuni.
Sulforafanul, o substanţă conţinută de către varză stimulează puternic producerea unor enzime în organism, enzime care au un rol detoxifiant la nivelul ficatului.Varza conţine substanţe cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare excepţionale. De asemenea, consumul de varză stimulează imunitatea la foarte multe forme de cancer. Varza este bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului, dar au un efect benefic şi asupra frumuseţii.
Spanacul ţine în frâu glicemia
Acidul lipoic din spanac ajută vitaminele C şi E să regenereze ţesuturile şi să ţină în frâu glicemia. O cură de spanac face minuni pentru organismele predispuse la diabet.
Cu un puternic efect antioxidant, spanacul întârzie îmbătrânirea, împiedică formarea radicalilor liberi şi previne apariţia cancerului.