Este cel mai agresiv tip de cancer la nivel mondial, cu o rată de supraviețuire extrem de mică, dar care poate fi prevenit. La noi în țară, boală este în continuare diagnosticată foarte târziu și mai mult de trei sferturi dintre bolnavi ajung la medic în stadii avansate. 28 de români sunt răpuși zilnic de cancer pulmonar.
Mihaela Radian, pacient: „A fost o tumoare care s-a dezvoltat foarte încet”.
Eliza Ponova, medic oncolog: „Este o boală silențioasă”.
Mihnea Orghidan, medic de chirurgie toracică: „Dacă ești fumător ai un risc mai mare de a face această boală de plămâni. Putem să îl considerăm printre cele mai letale forme de cancer”.
Beatrice Mahler, manager al Institutului „Marius Nasta”: „Este extrem de important să avem screening”.
10.000 de bolnavi de cancer pulmonar mor an de an în România, iar alţi 12.000 sunt diagnosticaţi
Ca multe alte cancere, nu atrage atenţia că a acaparat corpul decât atunci când este într-un stadiu avansat. Mihaela Radian a văzut cât de parşivă e boală.
Mihaela Radian, pacient: „Pe ultima sută de metri mi-a zis doctorul că dacă mai stăteam 2-3 luni nu mai aveam șanse să scap”.
Mihaela este pictoriţă şi scriitoare. Starea psihică bună o face să spună că este dresorul propriei boli.
Mihaela Radian, pacient: „Am luat-o că pe o provocare și am zis că e ca la meci. Eu știu că sunt celule bune și rele, și mi-am imaginat un meci de fotbal. Meciul asta l-am câștigat. Nu știu dacă boală se învinge, dar o țin în frâu, zic eu. E ca un dresor”.
Nu înseamnă însă că i-a fost uşor. Crede că pur şi simplu a avut noroc să ajungă pe mâna unor medici buni. De la Institutul Marius Nasta.
Mihaela Radian, pacient: „Nu știi la cine să apelezi și atunci întrebi în stânga în dreapta, anumite lucruri nu mai pot să le fac…, îmi e greu să mă aplec, să dau mâncare la pisici că mi se taie respirația”.
S-a refugiat în pictură şi vrea să scrie şi o carte: Slalom printre halate albe.
Mihaela a realizat că, din păcate, stilul de viaţă din tinereţe a fost parcă desprins din manualul „aşa nu”, al obiceiurilor despre care medicii spun că favorizează boala.
Mihaela Radian, pacient: „S-a fumat pe rupte, și mai ales în anii 80 când lucram în frig într-o fabrică. Colegii mei aprindeau țigară de la țigară, cu geamurile închise. Am lucrat și cu coloranți textili. Nu exista aerisire”.
Citește continuarea pe Digi24.