Toamna, durerile reumatice se acutizează, pe fondul atmosferei umede şi reci. Există, totuşi, mai multe remedii naturiste care ne pot ajuta să ţinem în frâu reumatismul şi să atenuăm disconfortul cauzat de acesta.
În general, o durere de articulații, de oase, de spate se poate combate cu remedii la îndemână. La fel, și multe alte simptome ce caracterizează și însoțesc ceea ce generic numim reumatism.
Rezultate excelente se pot obține cu produse precum cele din plante medicinale.
Uleiuri naturale
Contra durerilor artritice, fă masaj cu un amestec de ulei de levănţică şi ulei de măsline. Şi uleiul esenţial de pin are compuşi cu efecte similare cortizonului. Folosit în masaje locale, alină durerile cauzate de reumatism şi îmbunătăţeşte circulaţia.
Cartoful
Sucul unui cartof crud este considerat un remediu excelent pentru reumatism. El ajută la eliminarea factorilor toxici şi ameliorează durerea. Pentru asta, se iau cel mult două linguriţe de suc înainte de principalele mese ale zilei.
Dovleacul
Şi în cazul lui, sucul este cel care tămăduieşte. În acest scop, se consumă zilnic, timp de cel puţin trei luni consecutiv, un pahar de suc proaspăt de dovleac în care se amestecă o linguriţă de miere.
Ardeiul iute
Tinctura de ardei iute este extraordinar de bună împotriva durerilor reumatismale. Toacă 30 g de ardei iuţi proaspeţi,pune-i într-un borcan,adaugă o jumătate de cană de apă şi o altă jumătate de alcool dublu rafinat. Închide ermetic,lasă la macerat 10 zile,apoi filtrează. Pune tinctura în recipiente închise la culoare. Compresele cu tinctură se aplică pe locul dureros de două ori pe zi, timp de 20 de minute,în tratamente care durează minimum două săptămâni.
Ţelina
Pentru a beneficia la maxim de efectele ei curative, este indicată folosirea extractului din seminţele legumei. Se iau 5 până la 10 picături adăugate în apă fierbinte înainte de masă.
Merele
Un remediu delicios se prepară prin fierberea a 3 – 4 mere în 300 ml apă, timp de 10 minute, şi se bea călduţ, de câteva ori pe zi. 5. Frunzele de varză. Se pun seara două frunze de varză zdrobite într-un tifon şi se leagă în jurul zonelor cu probleme; se lasă să acţioneze peste noapte. Tratamentul durează două săptămâni.
Hreanul
Cataplasmele cu hrean sunt un remediu renumit. Se dau pe răzătoare 50 g de hrean şi se amestecă bine cu 20 ml de apă şi 50 g de făină integrală. Amestecul se pune într-un săculeţ de pânză şi se aplică pe locul bolnav. Se lasă să acţioneze timp de 30 de minute, după care se îndepărtează. Tratamentul trebuie repetat în fiecare seară, timp de zece zile.
Ceaiul din anumite plante
Ceaiul din ienupăr, mesteacăn, soc, coajă de salcie, coada calului, teci de fasole şi frasin este un alt adjuvant în reumatism. Se consumă 2 – 3 căni de infuzie pe zi, obţinută prin opărirea unei linguriţe din acest amestec în 250 ml de apă fierbinte.
Rostopasca
Unguentele care au în compoziţie această plantă, în combinaţie cu extracte uleioase de conifere (pin), au proprietatea de a stimula circulaţia periferică, ceea ce este benefic în tratamentul reumatismului.
Boabele de ienupăr
Sunt utile în inflamaţiile acute ale articulaţiilor. Prepară o infuzie din 2 linguriţe de boabe uscate la o cană cu apă,din care să iei patru linguri pe zi. Tinctura de boabe – 10 g fructe uscate, macerate 10 zile într-un pahar cu alcool dublu rafinat – se foloseşte pentru frecţii, în durerile reumatice.
Produsele apicole
Veninul de albine este folosit cu succes în tratamentul reumatismului – dovadă stă faptul că majoritatea apicultorilor nu se plâng niciodată de durerile specifice bolii. Foloseşte cu încredere unguente pe bază de venin de albine: înainte de-a merge la culcare, fricţionează zonele afectate, apoi înfăşoară-le în haine călduroase, în tratamente ce durează minimum o săptămână.
Propolisul are efect antiinflamator şi antioxidant dovedit. Poate fi folosit sub formă de unguente (în compoziţia cărora intră şi răşină de conifere). Aplică unguentul, cu un uşor masaj al zonei afectate, apoi fă mişcare cam 10-15 minute.