-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateOpţiuni de tratament pentru alergia la ambrozie

Opţiuni de tratament pentru alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie, una dintre cele mai frecvente alergii la polen, afectează peste 5% din populația activă a României, prevalenţa fiind similară cu a diabetului zaharat. Prof. univ. dr. Evelina Moraru, medic primar pediatrie și alergologie pediatrica, a explicat, într-un interviu acordat Agerpres, despre opțiunile de tratament disponibile în România și despre importanța educației dietei pentru pacienți.

Alergia la ambrozie, o sensibilizare la planta ambrosia artemisiifolia, poate avea manifestări specifice unei alergii alimentare.
“Această plantă este extraordinar de răspândită prin zonele de câmpie, de deal, numai la munte lipseşte. Toată lumea se aşteaptă la alergii primăvara. Odată cu momentul înfloririi pomilor şi începerea circulaţiei polenurilor, toată lumea sensibilă la alergeni se sperie şi poate invoca sensibilitatea la ambrozie”, a afirmat prof. Moraru.

“Adevărul este că pentru fiecare plantă alergia se manifestă în funcţie de perioada de polenizare. Perioada de polenizare pentru ambrosia artemisiifonia este între iunie şi septembrie, dar ţine până în octombrie. Acum este perioada în care putem evoca manifestările clinice”, a completat medicul.

Prevalenţa mare, o problemă de sănătate publică

Polenul acestei plante este foarte bogat în alergeni, iar seminţele pot germina timp de zeci de ani. Conform statisticilor, prevalenţa alergiei la ambrozie în rândul persoanelor din România este foarte mare.

“Diagnosticul se poate stabili prin simplu test sau teste serologice. Se pare că 5,3% din populaţia activă a României se confruntă cu această alergie. E foarte mult. De aceea consider că e o problemă care ar trebui să depăşească sfera medicală. Manifestările au mare implicare asupra sănătăţii publice”, a spus prof. Evelina Moraru.
Medicul a subliniat importanța educației privind alimentaţia pentru persoanele alergice.

“Pe cei alergici la ambrozie trebuie să îi sensibilizezi şi să le spui, tu, ca specialist, ‘atenţie!’, şi să le faci o educaţie a dietei. E o listă întreagă. Nu are voie să consume produse de floarea-soarelui, castraveţi, dovlecei, pepene verde sau galben, banane, miere de albine, uneori şi merele. E dramatic totuşi ce se întâmplă cu ei”, a precizat prof. Evelina Moraru.
“Poţi să îi recomanzi un sirop de tuse după ce el vine la tine, ca medic, pentru tuse. Îi recomanzi să se ferească de ambrozie, dar fără să vrei îi dai un sirop de tuse pe bază de miere de albine. Sunt lucruri extrem de nuanţate şi dificil de înţeles pentru unii. Până la urmă tratamentul acestei alergii este ca o reţetă din asta complicată în care trebuie să urmezi toţi paşii”, a adăugat medicul.

Diagnosticul de alergie la ambrozie se realizează prin testare alergologică prin screen pricker sau prin determinarea serologică a anticorpilor specifici ai imunoglobulinelor.

Opţiuni de tratament

Tratamentul pentru această alergie este unul al manifestărilor acute – rinita sau conjunctivita – și se bazează pe antihistaminice.
“Mediatorii care dau toate aceste manifestări ale acestei boli – lăcrimare, congestie oculară, rinoree, pierderea mirosului, pierderea gustului – sunt declanşaţi de histamină. Antihistaminicele sunt prima linie de tratament”, a precizat prof. Moraru.
“În cazurile mai grave este folosită o administrare sistemică, dar se pot folosi şi topice, de exemplu, coliruri cu antihistaminice, siropuri cu antihistaminice sau preparate de cortizonice în formele mai grave, sau sistemic. Aceasta este o medicaţie clasică, ce reprezintă o modalitate de tratament pe lângă scoaterea din mediu, arderea ambroziei”, a subliniat medicul.

Imunoterapie, un tratament scump, nedecontat

O altă opțiune de tratament este imunoterapia. În acest caz, tratamentul trebuie adminsitrat minimum trei ani, este scump şi nu este decontat de stat în România.

”Această imunoterapie se bazează pe modificarea unor alergeni prin cantitate progresiv crescândă, pentru a determina un răspuns imunologic care să creeze o rezistenţă la aceste manifestări. Practic deviază răspunsul imun şi nu mai este pentru a face zgomotul secretat de histamină, ci dimpotrivă, pentru a se adapta, pentru a tolera această ambrozie. Principiul este revoluţionar. Se aplică pentru multe alergii. Această imunoterapie specifică poate fi aplicată injectabil subcutanat sau prin aplicarea sublinguală cu alergeni purificaţi. La copii este folosită terapia sublinguală”, a precizat prof. univ. dr. Evelina Moraru.

În cazul pacienților diagnosticaţi cu alergie la ambrozie, medicii recomandă să se evite expunerea la polen, mai ales în cursul dimineţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS