0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulEndometrioza nediagnosticată scade cu 33% şansele unei sarcini

Endometrioza nediagnosticată scade cu 33% şansele unei sarcini

Femeile cu endometrioză nediagnosticată vor avea dificultăți în a rămâne însărcinate fără fertilizare in vitro (FIV), potrivit unui studiu recent.

În urma unui studiu pe care l-a condus, dr. Katrina Moss, cercetător la UQ School of Public Health, Australia, spune că femeile a căror endometrioză nu a fost identificată decât după ce au început tratamentul de fertilitate au ajuns să facă mai multe cicluri la rând, tratament nerecomandat, și s-au aflat, cel mai adesea, în postura de a nu mai putea face copii.

„Prin contrast, studiul nostru a constatat că femeile care au fost diagnosticate cu endometrioză înainte de tratamentul de fertilitate au experimentat aceleași rezultate ca și cele care nu au prezentat această afecțiune”, explică dr. Moss.

Ea spune că femeile australiene pot aștepta între 4 și 11 ani înainte să fie diagnosticate cu endometrioza, iar diagnosticul întârziat reduce șansele ca tratamentele de fertilitate să aibă succes.

„Studiul nostru național a inclus 1322 de femei, dintre care 35% au avut endometrioză și o treime dintre acestea nu au fost diagnosticate decât după ce au început tratamentul de fertilitate. Femeile care au fost diagnosticate târziu au avut de 4 ori mai multe șanse să facă mai multe cicluri, uneori chiar și câte 36 de cicluri de tratament de fertilitate. De asemenea, la 33% dintre acestea a fost cel mai puțin probabil să înregistrăm o naștere”, spune dr. Moss.

Diagnosticul precoce sporeşte şansele unei fertilizări reuşite

Specialistul în fertilitate Hayden Homer, de la Centrul de Cercetare Clinică al UQ, crede la rândul său că diagnosticarea timpurie a endometriozei și accesul timpuriu la fertilizarea in vitro creează condiții mult mai bune pentru abilitatea femeilor de a da naștere unui copil, după ce studiul a arătat, la acestea, rezultate similare în procesul fertilității ca în cazul femeilor care nu au prezentat această afecțiune.

„Este mult mai avantajos să diagnosticăm endometrioza înainte de a începe tratamentul de fertilitate și să ajustăm tratamentul în consecință. În caz contrar, femeile au mai puține șanse de a face un copil și se confruntă cu o povară mai mare în ceea ce privește tratamentul, atât financiar cât și psihologic. Este esențial să rămânem extrem de vigilenți cu privire la posibilitatea identificării endometriozei în rândul femeilor care se gândesc la tratamentul pentru fertilitate, în special atunci când indică dureri pelvine severe”, spune profesorul Homer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS