6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCare este diferența dintre zahărul brun și zahărul alb?

Care este diferența dintre zahărul brun și zahărul alb?

Zahăr brun sau alb? Aceasta este întrebarea pe care ne-o punem atunci când avem de ales între cele două sortimente ale alimentului universal folosit pentru îndulcire. Care este diferența dintre ele?

Spre deosebire de zahărul alb, zahărul brut de trestie, așa cum o demonstrează și numele, nu este complet procesat. De ce  este mai bine să fie neprocesat? Pentru că prin procesarea completă, îndulcitorul rafinat își pierde total conținutul de minerale.

Zahărul brun este mai gustos decât cel alb

Conform producătorilor, zahărul brun este mai gustos decât cel alb, întrucât conține o aromă naturală de melasă, ce este asemănătoare cu cea a caramelului. Melasa conţine cantităţi importante de vitamine şi minerale, printre care cantităţi foarte mari de calciu, magneziu, potasiu şi fier. Conform specialiștilor, cea mai bună este melasa din trestie de zahăr care conține aproximativ 50% zahăr și 50% diverși nutrienți hrănitori precum glucoza, biotina, fructoza, calciu, potasiu, fier și săruri.

În ceea ce privește caloriile, diferența nu este foarte mare

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că zahărul alb reprezintă 99,9% zaharoză pură, iar cel brun este constituit din 97% zaharoză, 2% apă şi 1% alte substanţe.

În ceea ce privește caloriile, diferența nu este foarte mare. 100 de grame de zahăr brun conţine aproximativ 370 de calorii, în vreme ce 100 de grame din cel alb conține aproximativ 390 de calorii.

Zahărul brun cel mai frecvent întâlnit  în comerţ este obţinut chiar din cel alb rafinat la care se adaugă….da, ați ghicit: melasă (un produs intermediar în procesul de obținere a zahărului).

Rolul glucidelor în alimentație

La categoria glucide simple, pincipalul reprezentant este fructoza. Zahărul din fructe are gust intens dulce, se absoarbe lent în sânge și produce o descărcare minimă de insulină.Toți acești agenți de îndulcire se numesc glucide rapide, cresc brusc glicemia și produc o descărcare mare de insulină. Energia lor calorică este combustibil pentru mișcare, însă ce rămâne neconsumat de mușchi se transformă rapid în grăsime de rezervă.

Lactoza sau zahărul din lapte este un di-zaharid cu un regim diferit de zahărul clasic

Lactoza sau zahărul din lapte este tot un di-zaharid cu un regim diferit de zahărul clasic: gust dulce moderat, absorbție lentă și nici un pericol pentru siluetă. Nu crește glicemia și nu produce descărcare de insulină. Nici carii dentare nu face, laptele protejează smaltul dinților.

Glucidele lente sau complexe sunt reprezentate de amidon, prezent în cereale și produse făinoase. Metabolismul are nevoie de timp să desfacă lanțurile lungi de glucoză. Amidonul se absoarbe lent, furnizează energia treptat și produce o secreție mică de insulină.

Organismul necesită combustibil pe tot parcursul zilei

Organismul necesită combustibil pe tot parcursul zilei. De aceea e recomandat să consumăm carbohidrații la fiecare masă.

O farfurie ideală conține 50% legume, 25% proteine (carne, pește, ou, brânză) și 25% făinoase. Porția corectă de amidon este cât o palmă, adică o felie de pâine sau 3 linguri de orez, paste făinoase, mămăligă, cereale. Cartoful și boabele de tip fasole, mazăre, linte intră tot la categoria produse cu amidon.

Este adevărat că hormonul numit insulină știe să transforme rapid carbohidrații în grăsime de rezervă. Însă o dietă sănătoasă și echilibrată trebuie să conțină glucide lente, prezente în cantitate moderată la fiecare masă.

Zahărul, un produs adresat exclusiv plăcerii, în timp ce amidonul este cea mai banală formă de glucoză din natură

Nu carbohidrații îngrașă, ci excesul de carbohidrați! Iar zahărul este un produs adresat exclusiv plăcerii, în timp ce amidonul este cea mai banală formă de glucoză din natură. Bucurați-vă de o felie de pâine bine rumenită și uitați de dietele proteice, de dragul siluetei. Riscăm să ne epuizăm ficatul.

Curiozități despre zahăr:

Cea mai mare cantitate de zahăr se găseşte în trestie şi în sfeclă. Este extras din aceste plante, iar rezultatul este 99,95% zahăr pur;

Brazilia este cel mai mare producător de zahăr la nivel mondial. Sud-americanii produc 25% din producţia la nivel mondial;

Zahărul este unul dintre alimentele care creează dependenţă;

Cifrele arată că zaharina este de 200, până la 700 ori mai dulce decât zaharul de masă, obişnuit.

Conform specialiștilor, zahărul rafinat este implicat în dezvoltarea şi răspândirea cancerului. Un consum excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS