6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDozele de vaccin HPV aşteaptă în cabinetele medicilor de familie. Doar 30% din ele au fost administrate

Dozele de vaccin HPV aşteaptă în cabinetele medicilor de familie. Doar 30% din ele au fost administrate

Ministerul Sănătății susține că mai puțin de o treime din dozele de vaccin anti-HPV, care previne cancerul de col uterin, au fost administrate până în prezent.

Astfel, în acest an au fost achiziționate 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, în cadrul unui acord-cadru încheiat cu o companie farmaceutică.

Din dozele achiziționate, doar 12.698 de doze (31,7%) au fost administrate până la sfârșitul lunii septembrie, susține ministerul, care a realizat o centralizare a situației la nivel național.
Restul de 27.302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12.860 doze) și în stocurile direcțiilor de sănătate publică (14.442 de doze).

“Aceste doze sunt utilizate la persoanele eligibile, pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Solicitările sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare”, arată ministerul, într-un comunicat.

Se pot face redistribuiri dacă există solicitări ce depăşesc stocul

Astfel, dacă într-un județ există mai multe solicitări față de stocul existent, se pot realiza redistribuiri până la următoarea achiziție.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a solicitat direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății să fundamenteze necesarul de doze pentru următoarea perioadă, astfel încât să poată fi încheiat și următorul contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de doze.

Vaccinarea a fost extinsă până la 18 ani

Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 15 – 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice.

România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin și Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS