8.4 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNucile și beneficiile lor pentru sănătate

Nucile și beneficiile lor pentru sănătate

Nucile sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe oleaginoase și nu trebuie să lipsească din alimentația noastră de zi cu zi. Conțin vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B6, B12 și acid folic), precum și vitaminele D vegetală, care ajută calciul să se fixeze în oase, și E, care combate stresul oxidativ, ne învață Sfatulmedicului.ro.

Nucile sunt bogate în magneziu, fier, potasiu, zinc și calciu, precum și în acizi grași Omega-3 și Omega-6, esențiali pentru menținerea funcționării normale a creierului, acid linoleic și alfa linoleic – grăsimi sănătoase care scad colesterolul și ajută la accelerarea metabolismului.

Mai mult decât atât, nucile acționează ca adevărate energizante și au un puternic efect antioxidant. O jumătate de ceașcă de nuci pe zi fortifică sistemul imunitar și ajută creierul să funcționeze în parametri normali!

Vă prezentăm mai jos beneficiile pe care nucile le pot aduce organismului și sănătății dumneavoastră.

1. Îmbunătățesc funcția cognitivă

Miezul de nucă și alunele caju sunt bogate în fibre, grăsimi sănătoase, proteine, zinc și fier. Fierul ajută la furnizarea de oxigen către celulele întregului organism, prevenind astfel anemia, în timp ce zincul asigura sănătatea sistemului imunitar și al vederii.

De asemenea, caju sunt o sursă excelență de magneziu, mineral care ajută la îmbunătățirea memoriei și oferă protecție împotriva declinului cognitiv la persoanele în vârstă. 28 grame de caju oferă un sfert din cantitatea zilnică de magneziu recomandată.

2. Alungă stresul

Nucile conțîn vitamine din complexul B, care combat simptomele stresului și cresc capacitățile de memorare și atenție.

Vitamina B6, care se regăsește din plin în unele nuci, intră în compoziția serotoninei, supranumită și „hormonul fericirii” și este utilă în prevenirea și combaterea afecțiunilor neurologice.

Vitamina B12 contribuie la funcționara normală a sistemului nervos și ameliorează irascibilitatea și, implicit, stresul.

3. Combat depresia

Supranumită „boala secolului XXI”, depresia este o afectiunie de natură psihică, ce include simptome precum tristețe, apatie, insomnii, atacuri de panică. Depresia este o boală care cu greu poate fi tratată. Mai degrabă, poate ținută sub control, iar nucile se pare că joacă un rol destul de important în acest sens.

Majoritatea persoanelor care suferă de depresie au un nivel scăzut de Omega-3 în organism, iar nucile conțin cantități importante de acizi grași Omega-3, substanțe care asigură bună funcționare a creierului uman, format din 60% grăsimi.

Chiar dacă nucile nu tratează depresia, un consum regulat ameliorează stările depresive și instalează o stare de liniște și relaxare.

4. Combat insomnia și asigură un somn odihnitor

În nuci se găsește cea mai mare cantitate de melatonina, un antioxidant puternic, al cărui administrare nu implică niciun efect negativ asupra organismului.

Melatonina este un hormon natural produs de organismul uman, care asigură un somn bun. În condiții de stres sau în perioadele de tranziție meteorologică, când sistemul nostru imunitar devine slăbit, cantitățile de melatonină scad, provocând insomnii și alte tulburări de somn.

Nucile alungă insomniile datorită conținutului bogat în melatonină și sunt recomandate persoanelor care au probleme cu somnul.

5. Stimulează digestia și reduc colesterolul

Nucile, în special migdalele, contribuie la menținerea unui sistem digestiv sănătos, întrucât conțin cele mai multe fibre, în comparație cu alte nuci. Conținutul bogat în vitamina E, grăsimi sănătoase și fibre din migdale, scad nivelul colesterolului „rău” din sânge.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să facem abuz de migdale, ci să consumăm între 7 și 10 bucăți pe zi.

6. Scad riscul bolilor de inimă

Nucile pecan sunt incluse în lista alimentelor cu cea mai mare activitate antioxidantă, datorită conținutului bogat în vitamina E. Pe lângă faptul că oferă protecție neurologică, vitamina E din nuci poate preveni bolile coronariene de inimă, împiedicând oxidarea lipidelor din sânge.

Nu numai nucile pecan scad riscul bolilor de inimă; majoritatea soiurilor de nuci conțin acizi grași Omega-3, care scad nivelul colesterolului, îmbunătățesc circulația sanguină și previn blocarea arterelor.

7. Contribuie la menținerea greutății corporale în limite normale

Nucile sunt recomandate în dietele de slăbit, dar și persoanelor care vor să își mențină greutatea în limite normale, deoarece conțin fibre alimentare și proteine care potolesc rapid foamea și oferă o senzație de sațietate.

Nucile pot înlocui o gustare nesănătoasă între mese și pot fi adăugate în salate sau paste, în loc de carne sau soia.

8. Ameliorează durerile din corp

Nucile au un puternic efect antioxidant și antiinflamator, reducând durerile reumatice, osoase și menstruale. O gustare compusă din mai multe tipuri de nuci poate reduce simptomele sindromului premenstrual la femei, datorită conținutului ridicat de mangan.

Miezul de nucă, în mod special, conține de două ori mai mulți antioxidanți decât orice alt soi de nuci și reduce efectele nocive ale radicalilor liberi, asigurând sănătatea întregului organism.

Concluzii

Nucile au beneficii uimitoare asupra întregului organism, în special asupra creierului, așa că nu ar trebui să lipsească de pe mesele noastre. Aceste alimente accelerează metabolismul, înlătură oboseală și cresc performanțele fizice și intelectuale.

Pentru a beneficia din plin de proprietățile lor nutritive, este important ca nucile să fie consumate în stare crudă, fără adaosuri de sare sau ulei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS