6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinul anti-HPV reduce cancerele de col uterin cu 87%

Vaccinul anti-HPV reduce cancerele de col uterin cu 87%

Vaccinul anti-HPV reduce cazurile de cancer de col uterin cu aproape 90%, arată primele date ale unui studiu efectuat în lumea reală și publicat în revista The Lancet.

Cancer Research UK a descris descoperirile drept ”istorice” și a spus că a arătat că vaccinul salvează vieți, informează BBC.
Cercetătorii au spus că succesul a însemnat că cei care au fost vaccinați ar putea avea nevoie și de mult mai puține teste de frotiu cervical.

În Marea Britanie, fetele cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani primesc vaccinul în funcție de locul în care locuiesc. Vaccinul este oferit și băieților din 2019.
Studiul a analizat ce s-a întâmplat după ce vaccinul a fost introdus pentru fete în Anglia în 2008. Acele fete au în prezent 20 de ani.

Și creșterile precanceroase au scăzut semnificativ

Studiul a arătat o reducere atât a creșterilor precanceroase, cât și o reducere cu 87% a cancerului de col uterin.
”Impactul a fost uriaș”, a spus profesorul Peter Sasieni, unul dintre cercetătorii de la King’s College din Londra.

Reducerile au fost mai puțin dramatice atunci când adolescenții mai mari au fost imunizați ca parte a unei campanii de recuperare. Acest lucru este pus pe seama faptului că mai puțini adolescenți din această categorie de vârstă au acceptat vaccinul și, în mod ideal, serul trebuie administrat înainte ca persoanele să devină active sexual.
În general, studiul estimează că programul HPV a prevenit aproximativ 450 de cancere și 17.200 de precancere, potrivit sursei citate.

Profesorul Sasieni spune că este ”doar vârful icebergului”, deoarece cei vaccinați sunt încă tineri pentru a se îmbolnăvi de cancer, așa că cifrele vor crește doar cu timpul.
În acest moment, femeile sunt invitate pentru un test de frotiu la fiecare trei până la cinci ani pentru a depista cancerul de col uterin. Însă profesorul Sasieni este de părere că trebuie să fie o regândire după aceste rezultate.

Cancerul de col uterin în lume și în România

Date publicate în luna februarie de Organizația Mondială a Sănătății arată că aproximativ 570.000 de cazuri noi de cancer de col uterin au fost diagnosticate în lume în 018, ceea ce face boala a patra cea mai comună formă de cancer la femei.
În fiecare an, peste 310.000 de femei mor de cancer de col uterim, majoritatea în țări sărace, unde imunizarea anti-HPV este slabă sau inexistentă.

În România, HPV este responsabil anual pentru 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, potrivit datelor GLOBOCAN, și în jur de 500 cazuri de alte tipuri de cancer: sunt estimate 53 de cazuri de cancer vulvar, 55 de cancer vaginal, 133 de cancer anal și 256 de cancer orofaringian. Cancerul de col uterin este pe locul al doilea, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile aflate la vârsta fertilă, 15-44 ani, din România.

O treime din dozele de vaccin, administrate în România în 2021

Din cele 40 000 de doze de vaccin anti-HPV care au fost achiziționate în anul 2021 de către Ministerul Sănătății, în cadrul Acordului – Cadru încheiat cu furnizorul, până la sfârșitul lunii septembrie a.c. au fost utilizate 12 698 de doze de vaccin.
Restul de 27 302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12 860 doze) și în stocurile direcțiilor de sănătate publică (14 442 de doze).

Anul acesta, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 – 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS