4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDr. Mihaela Zaharia: Acneea şi greşelile frecvente în îngrijirea tenului acneic

Dr. Mihaela Zaharia: Acneea şi greşelile frecvente în îngrijirea tenului acneic

Supărătoare pentru mulţi mai ales din cauza aspectului inestetic pe care îl implică, acneea este o afecţiune foarte întâlnită şi, adesea, tratată necorespunzător, în lipsa sfaturilor specialiştilor.

Dr. Mihaela Zaharia, medic dermatolog, spune că acneea reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni pentru care un pacient se prezintă în cabinetul medicului dermatolog, iar cel mai adesea acest lucru se întâmpla abia după ce pacientul a urmat numeroase ″tratamente minune″, recomandate de prieteni, familie sau citite pe internet.

„Deseori, pacientul așteaptă de la medicul dermatolog rezolvarea rapidă a unei probleme cronice, cu ajutorul unei creme. Acneea este o afecțiune cronică și, prin urmare, tratamentul va fi unul de lungă durată, iar odată obținut un rezultat mulțumitor, trebuie prevenită recidiva”, spune medicul.

GdS: Ce este acneea?

Dr. Mihaela Zaharia: Acneea reprezintă o afecțiune inflamatorie a pielii, ce duce la apariția de puncte albe, negre, papule, pustule și chiar noduli. Chiar dacă este asociată cu perioada adolescenței, vorbind în acest caz despre acneea juvenilă, putem întâlni și forme de acnee a nou-născutului și, din ce în ce mai frecvent, și acneea femeii adulte. 
Dincolo de implicaţiile estetice, vorbim și de un puternic impact psiho-social. Acesta poate duce la stimă de sine scăzută, evitarea interacțiunilor sociale și chiar depresie, motiv pentru care este foarte importantă începerea unui tratament cât mai precoce.

Această afecțiune se caracterizează, de cele mai multe ori, printr-un exces de sebum și o exfoliere deficitară a stratului superficial al pielii. Acestea vor duce la o încărcare a porilor cu sebum și celule moarte ale pielii, rezultând astfel apariția leziunilor caracteristice. Cel mai frecvent, acestea se regăsesc la nivelul feţei, dar și la nivelul spatelui, pieptului sau umerilor.

GdS: Care sunt cauzele apariției acneei?

Dr. Mihaela Zaharia: Cauzele apariției sunt multiple. Sunt implicați o serie de factori în proporții variabile: predispoziția genetică, factorul hormonal, factorul microbian, stresul, alimentația bogată în alimente cu indice glicemic crescut, precum dulciurile, anumite medicamente, produse cosmetice și, mai nou, purtatul măștii de protecție. 
Deși unul dintre miturile legate de acnee este acela că apare ca urmare a unei igiene deficitare, din contră, pacienții cu acnee, de multe ori, se spală excesiv, afectând în felul acesta integritatea barierei cutanate și agravând leziunile. 

GdS: Cum se stabilește diagnosticul ?

Dr. Mihaela Zaharia: Diagnosticul acneei este de cele mai multe ori unul clinic, doar în anumite situații impunându-se investigații suplimentare, ce ar putea include analize hormonale sau culturi bacteriene. 

Din punct de vedere clinic, leziunile caracteristice sunt reprezentate de comedoane închise sau deschise (cunoscute mai ales sub denumirea de puncte albe și negre), papule (leziuni roșii, inflamate), pustule (leziunile cu conţinut purulent) și, în cazuri mai severe, noduli și chisturi. În situația în care tratamentul nu este instituit prompt, ne confruntăm de cele mai multe ori și cu pete sau cicatrice post-acneice. 

GdS: Ce implică tratamentul acneei?

Dr. Mihaela Zaharia: Tratamentul este adaptat formei clinice și trebuie ajustat împreună cu medicul dermatolog, în funcție de schimbările prin care trece tenul nostru. 

Indiferent de tipul de acnee, orice tratament utilizat va conține câteva elemente esențiale, individualizate în funcție de nevoi. De asemenea, este importantă folosirea produselor fără iritanți, fără parfum, care în această afecțiune nu ne aduc niciun beneficiu, ba dimpotrivă, pot agrava leziunile. 

GdS: Care sunt paşii esenţiali care ar trebui urmaţi de către o persoană cu acnee?

Dr. Mihaela Zaharia: Primul pas este curățarea tenului, folosirea unui produs pentru demachiere în cazul utilizării machiajului și spălarea cu produse adaptate tipului nostru de ten, dimineața și seara. 

Un al doilea pas este legat de hidratare. Deși poate părea inutil, mai ales dacă vorbim despre un ten gras, cu exces de sebum, acest aspect nu trebuie neglijat. Se utilizează deseori tratamente care sensibilizează tenul, îl deshidratează, iar asta va duce la agravarea leziunilor de acnee. Se pot utiliza creme cu texturi mai lejere, fluide, de tip gel-cremă, care pătrund mai repede în piele și nu lasă un aspect uleios. 

Tratamentul propriu-zis presupune utilizarea unor produse topice pe bază de peroxid de benzoil, antibiotice, retinoizi și diferite tipuri de acizi exfolianți. În formele moderate și severe de acnee, medicul va asocia acestor tratamente și terapie orală, care poate include antibiotice, derivați de vitamina A sau contraceptive orale. 

Ultimul menționat, dar nu cel din urmă, este produsul cu factor de protecție solară. Vorbim în această afecțiune despre utilizarea unor produse fotosensibilizante, care pot crește riscul de arsură solară și de hiperpigmentări post-inflamatorii, motiv pentru care produsul cu factor de protecție solară devine indispensabil în schema de tratament. Deși suntem obișnuiți să îl folosim doar la plajă, acesta trebuie utilizat în fiecare dimineață, pe tot parcursul anului, putând înlocui în felul acesta crema hidratantă aplicată dimineața. 

GdS: Ce sfaturi practice aveți pentru persoanele care se confruntă cu acneea?

Dr. Mihaela Zaharia: Aşa cum spuneam, una dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite la pacienții diagnosticați cu acnee este curățarea excesivă, de multe ori cu produse agresive, exfoliante, de tip gomaj, ceea ce va deshidrata tenul. Acesta va începe să secrete compensator și mai mult sebum și drept urmare, are loc agravarea acneei. Așadar, un prim sfat ar fi ca pacienții să se limiteze la curățarea tenului de două ori pe zi, cu produse blânde.

Un alt aspect important este evitarea traumatizării leziunilor. Deși tentația poate fi mare, nu vom face decât să producem suplimentar pete și cicatrice post-acneice, îngreunând tratamentul.

GdS: În cât timp putem observa efectele unui tratament?

Dr. Mihaela Zaharia: Atunci când vorbim despre acnee, pacienții își pierd adesea răbdarea și motivația, încep numeroase tratamente pe care le abandonează repede pentru că ”nu au niciun efect”. Rezultatele unui tratament încep să se vadă după câteva săptamâni, așadar este nevoie de răbdare și încredere în medicul dermatolog cu care pornim în această luptă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS