-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePfizer permite altor companii să producă medicamentul său anti-COVID

Pfizer permite altor companii să producă medicamentul său anti-COVID

Producătorul de medicamente Pfizer Inc. a semnat un acord cu un grup susținut de ONU pentru a permite altor producători să-și producă pilula experimentală COVID-19. Aceasta este o mișcare care ar putea face tratamentul disponibil pentru mai mult de jumătate din populația lumii.

Într-o declarație emisă marți, Pfizer a anunțat că va acorda o licență pentru pilula antivială Grupului de brevete de medicamente din Geneva, care va permite companiilor de medicamente generice să producă pilula pentru utilizare în 95 de țări, reprezentând aproximativ 53% din populația lumii.

Acordul exclude unele țări mari care au suferit focare devastatoare de coronavirus. De exemplu, în timp ce o companie de droguri braziliană ar putea obține o licență pentru a produce pilula pentru a fi exportată în alte țări, medicamentul nu ar putea fi făcut generic pentru utilizare în Brazilia.
Acesta a estimat că alţi producători de medicamente vor putea începe să producă pilula în câteva luni, dar a recunoscut că acordul nu va mulţumi pe toată lumea.

„Încercăm să găsim un echilibru foarte delicat între interesele (companiei), sustenabilitatea cerută de producătorii de medicamente generice şi, cel mai important, nevoile de sănătate publică din ţările cu venituri mici şi medii”, a declarat Esteban Burrone, şef de politică la Medicines Patent Pool.

Cercetătorii din întreaga lume s-au grăbit să dezvolte o pastilă pentru tratarea COVID-19

Conform termenilor acordului, Pfizer nu va primi redevenţe pentru vânzările din ţările cu venituri mici şi va renunţa la redevenţele pentru vânzările din toate ţările vizate de acord atât timp cât COVID-19 rămâne o urgenţă de sănătate publică.

La începutul acestei luni, Pfizer a declarat că pilula sa a redus riscul de spitalizare şi deces cu aproape 90% la persoanele cu infecţii uşoare până la moderate cu coronavirus. Experţii independenţi au recomandat oprirea studiului companiei pe baza rezultatelor promiţătoare ale acesteia.

Pfizer a declarat că va cere Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente şi altor autorităţi de reglementare să autorizeze pilula cât mai curând posibil, potrivit time.com.

De la izbucnirea pandemiei de anul trecut, cercetătorii din întreaga lume s-au grăbit să dezvolte o pastilă pentru tratarea COVID-19 care să poată fi luată acasă cu uşurinţă pentru a uşura simptomele, a accelera recuperarea şi a ţine oamenii departe de spital. În prezent, majoritatea tratamentelor pentru COVID-19 trebuie administrate intravenos sau prin injectare.

Marea Britanie a autorizat pilula împotriva COVID-19 de la Merck la începutul acestei luni, iar aceasta aşteaptă aprobarea în alte părţi. Într-un acord similar cu Medicines Patent Pool, anunţat în octombrie, Merck a fost de acord să permită altor producători de medicamente să pună la dispoziţie pilula sa COVID-19, molnupiravir, în 105 ţări mai sărace.

Deciziile Pfizer şi Merck de a împărtăşi brevetele medicamentelor Covid-19 reprezintă un contrast puternic cu refuzul Pfizer şi al altor producători de vaccinuri de a face publice reţetele lor de vaccinuri pentru o producţie mai largă. Un centru înfiinţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în Africa de Sud, menit să pună în comun reţete şi tehnologii de vaccinare cu ARN mesager, nu a reuşit să atragă nici măcar o singură companie farmaceutică să se alăture.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS