0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCafeaua contribuie la buna dispoziţie când zilele devin mai scurte

Cafeaua contribuie la buna dispoziţie când zilele devin mai scurte

Peste un sfert dintre adulții din Europa se confruntă cu depresie (28%) și sentimente accentuate de tristețe (28%) atunci când orele de lumină într-o zi devin mai puține, arată datele unui sondaj. În contextul în care țările din Europa au dat, de curând, ceasul înapoi pentru a se acomoda iernii, Asociația Română a Cafelei a prezentat rezultatele unui nou sondaj pan-european finanțat de Institute for Scientific Information on Coffee (Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea) care a explorat impactul alegerilor în ceea ce privește stilul de viață și dieta asupra stării de spirit, anunţă Viaţa Medicală

Consumul de cafea

Sondajul efectuat asupra consumatorilor care a inclus peste 5.000 de adulți din Marea Britanie, Italia, Finlanda, Germania și Polonia a arătat și faptul că pe măsură ce ziua scade, respondenții devin mai neliniștiți (21%), li se pare mai dificil să se concentreze (24%), își pierd motivația de a face mișcare (25%) și înregistrează o scădere a performanței sportive (21%).
În lunile mai întunecate și reci ale anului, unele persoane pot suferi de o stare de spirit scăzută persistentă, pierderea plăcerii sau interesului de a face activități curente și lipsa de energie, cunoscute adesea ca tulburare afectivă sezonieră ( TAS).
Aceasta apare de obicei toamna și iarna și se ameliorează primăvara sau vara.

Cafeaua ajută la îmbunătăţirea stării de spirit

Conform studiului științific, măsurile privind stilul de viață precum o dietă sănătoasă și exerciții regulate fizice sunt cunoscute să contribuie la o mai bună stare de spirit și bună dispoziție. De asemenea, cercetările indică și că un aport regulat de cafea poate conduce la optimizarea majorității măsurătorilor cognitive și celor privind starea de spirit, timpilor de reacție și la sporirea stării de vigilență.

Sondajul a analizat și obiceiurile de consum de cafea în zilele mai scurte, sugerând că principalul motiv pentru care 29% dintre adulți au consumat cafea în această perioadă a fost de a se simți mai energizați; 20% au spus că au băut cafea pentru a-și îmbunătăți starea de spirit și emoțiile, în vreme ce 21% au spus că acest lucru i-a ajutat să rămână vigilenți și concentrați.

O analiză a studiilor deja existente a sugerat că un consum de 75mg de cafeină (echivalentul unei cești de cafea) la fiecare patru ore poate rezulta într-o tendință de bună dispoziție susținută pe parcursul zilei.
Studii suplimentare au constatat că aroma cafelei poate îmbunătăți memoria funcțională și stimula vigilența.

Cafeaua, indicată pentru o dispoziţie mai bună

De asemenea, în alte studii se sugerează că în afară de a consuma cafea pentru a se trezi, oamenii obișnuiesc să o consume și pentru aspectele sociale pe care le presupune această rutină, pentru a-și îmbunătăți puterea de concentrare, precum și pentru a avea mai multă energie fizică și a-și îmbunătăți starea de spirit.

„De asemenea, cafeaua poate acționa și ca un stimulent la nivelul creierului: accentuând starea de alertă, menținând starea de trezire, îmbunătățind viteza de funcționare, menținând vigilența și promovând memoria, care sunt asociate cu atenția, starea de spirit și funcția cognitivă. Starea de spirit nu este modulată doar de cafeină, ci și de așteptarea că un consum de cafeină îmbunătățește dispoziția și atenția. Celor cărora le lipsește energia de a face mișcare în timpul iernii le poate fi de ajutor cafeaua”, se arată într-un comunicat de presă.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat că există o legătură între consumul de cafeină și o mai bună performanță în exerciții de anduranță (exerciții aerobice care durează mai mult de 5 minute), capacitatea de anduranță și reducerea efortului sau oboselii percepute evaluate în timpul exercițiilor fizice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS