Purtarea măștii de protecție reduce incidența COVID-19 cu până la 53%, arată un studiu global citat de revista de specialitate Viaţa Medicală.
Cercetătorii spun că rezultatele obținute scot la iveală nevoia de a continua cu folosirea măștilor care acoperă fața, cu menținerea distanțării fizice și cu spălarea mâinilor cu apă și săpun, pe lângă programele naționale de vaccinare împotriva COVID-19.
Masca de protecţie, cea mai eficientă în frânarea pandemiei
Purtarea măștii este cea mai eficientă măsură de sănătate publică în ceea ce privește abordarea COVID-19, reducând incidența cu până la 53%, arată primul studiu global de acest gen, potrivit publicației The Guardian.
La nivel global, cazurile de COVID-19 au depășit luna aceasta 240 de milioane, iar virusul continuă să infecteze 50 de milioane de persoane în întreaga lume, la fiecare 90 de zile, din cauza variantei Delta a SARS-CoV-2 care este extrem de contagioasă, iar mii de oameni își pierd viața în fiecare zi. Acum, însă, un review sistematic și o metaanaliză a intervențiilor nonfarmaceutice au descoperit, pentru prima dată, că purtarea măștilor, distanțarea fizică și spălarea mâinilor în mod corect sunt măsuri eficiente în reducerea numărului de cazuri de COVID-19, iar cea mai eficientă metodă dintre cele enumerate mai sus este purtarea măștii de protecție.
Distanţarea fizică reduce incidenţa cu 25%
Rezultatele cercetătorilor subliniază nevoia continuării purtării măștii, menținerii distanțării fizice și spălarea corectă a mâinilor, alături de campaniile naționale de vaccinare împotriva COVID-19.
Cercetătorii de la Universitatea Monash și de la Universitatea din Edinburgh au mai spus că măsurile multifațetate, cum ar fi lockdownul și închiderea granițelor, a școlilor și a clădirilor de birouri necesită o analiză mai amănunțită pentru a evalua potențialele efecte negative ale acestor măsuri asupra populațiilor.
Rezultatele obținute de la peste 30 de studii din întreaga lume au fost analizate în detaliu de oamenii de știință, arătând o reducere semnificativă din punct de vedere statistic de 53% în privința incidenței COVID-19 cu purtarea măștii de protecție și o reducere cu 25% a incidenței COVID-19 o dată cu distanțarea fizică.