-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUtilizarea vaccinului Johnson&Johnson ca doză booster, aprobată de EMA

Utilizarea vaccinului Johnson&Johnson ca doză booster, aprobată de EMA

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat miercuri că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Johnson&Johnson poate fi utilizat ca doză de rapel („booster”) dacă au trecut cel puţin două luni de la administrarea primei doze la persoane cu vârste de peste 18 ani, informează Reuters.

„Recomandarea vine în urma datelor medicale care arată că o doză booster a vaccinului anti-COVID-19 Janssen, administrată la cel puţin două luni după prima doză inoculată la persoane adulte, a determinat o creştere a nivelului anticorpilor împotriva SARS-CoV-2”, a anunţat EMA într-un comunicat.

„Riscul de tromboză în asociere cu o trombocitopenie (STT) sau cu alte efecte indezirabile foarte rare după doza ‘booster’ nu este deocamdată cunoscut şi face obiectul unei monitorizări atente”, a precizat EMA.

Este cel de-al treilea vaccin anti-COVID-19, după cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care va putea fi utilizat ca doză „booster” în Uniunea Europeană

Acesta este cel de-al treilea vaccin anti-COVID-19 care va putea fi utilizat ca doză „booster” în UE

EMA, al cărei sediu se află la Amsterdam, recomandă ca vaccinul Johnson&Jonson să fie administrat ca doză „booster” la cel puţin două luni după inocularea cu prima doză a acestui ser, notează AFP, citată de Agerpres.

Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) din cadrul EMA a ajuns totodată la concluzia că o doză „booster” a vaccinului Johnson&Johnson poate fi administrată după cele două doze ale unuia dintre vaccinurile cu ARN mesager autorizate în Uniunea Europeană, Pfizer şi Moderna.

EMA a autorizat patru vaccinuri anti-COVID-19 pentru adulţii din UE

Administrarea unei doze „booster” cu un vaccin anti-COVID-19 diferit de serul primit în cadrul schemei iniţiale de imunizare generează în anumite cazuri o reacţie imunitară mai puternică, potrivit autorităţilor medicale europene.

Până în prezent, EMA a autorizat patru vaccinuri anti-COVID-19 pentru adulţii din Uniunea Europeană: vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna şi vaccinurile cu vector viral create de AstraZeneca şi Johnson&Johnson.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS