1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCele mai frecvente greşeli de alimentaţie de sărbători şi cum le combatem

Cele mai frecvente greşeli de alimentaţie de sărbători şi cum le combatem

În perioada sărbătorilor, mesele sunt pline de preparate gustoase, dar bogate în grăsimi, zaharuri şi carbohidraţi. De multe ori, după Crăciun şi Revelion, intrăm în noul an cu câteva kilograme în plus şi ne este greu să scăpăm de ele. Acest lucru se datorează perpetuării unor greşeli de alimentaţie care ar putea fi evitate şi fără renunţarea la plăcerile vinovate. Echilibrul este cheia, spune Dorina Lăzărescu, nutriţionist, care detaliază, într-un interviu acordat GdS, cum putem ţine greutatea sub control şi cum putem avea grijă de sănătatea sistemului nostru digestiv în această perioadă.

Ce NU ar trebui să facem de sărbători

GdS: Care sunt cele mai mari greșeli de alimentație pe care le facem în perioada sărbătorilor?

Dorina Lăzărescu: Printre cele mai comune greşeli, în perioada sărbătorilor, în ceea ce priveşte alimentaţia se numără faptul că, pe lângă consumul mare de carne, nu mâncăm salate cu multe legume crude şi alegem, în schimb, salate cu multă maioneză. Apoi, uităm să consumam necesarul de apă şi alegem doar băuturi cu conţinut ridicat de zahăr şi alcool. Gătim preparate cu mult ulei adăugat, deşi ele pot fi foarte gustoase şi când sunt preparate fără ulei.

O altă greşeală este că mâncăm direct din platouri, iar vizual pierdem controlul cantităţii consumate, aceasta depăşind cu mult necesarul de calorii.

Avem şi prostul obicei să ronţăim continuu fără să mai avem un program de mese şi gustări, iar digestia este destul de mult îngreunată.

Raportul dintre carne şi legume este invers proporţional. Corect este să împărţim farfuria în 40% legume, 30% proteină, 30% carbohidraţi şi grăsimi sănătoase.

Sedentarismul este o altă problemă. Este foarte important să programăm şi plimbări în familie la fel cum programăm şi mesele.

GdS: E dificil să îi spui românului să nu mănânce sarmale, caltaboș, pomana porcului, cozonaci de sărbători. Și atunci, cum facem să reducem totuși la minim efectele negative ale bombardamentului de calorii asupra organismului nostru?

D. L.: Putem mânca şi produse tradiţionale. Recomandările mele sunt să mâncăm o cantitate necesară corpului, să punem în farfurie cât trebuie să mâncăm la o masă şi să nu mai adaugăm continuu. Asta ne ajută şi vizual, înlocuim maioneza cu iaurt, păstrăm raportul pentru o farfurie echilibrată. Pe cât posibil, e bine să mâncăm preparatele tradiţionale la masa de pranz, cozonacul să îl consumăm la gustare, 1-2 felii, şi astfel să evităm supraalimentarea şi disconforturile abdominale.

Cât de mult ajută mișcarea

GdS: Cât de mult ne ajută mișcarea să compensăm efectele nefaste ale exceselor alimentare din perioada aceasta?

D. L.: Multă mişcare şi multă mâncare este doar o suprasolicitare a corpului. Echilibrul trebuie păstrat, 2-3 antrenamente pe săptămână, 3 mese şi 2 gustări, hidratare şi odihnă corespunzătoare. Pot face plimbări mai lungi, un traseu montan, plimbări cu bicicleta, sporturi de iarnă, înot.

GdS: Dacă de sărbători nu reușim să ne ținem, totuși, departe de toate mâncărurile tradiționale, Anul Nou vine cu rezoluții. Adesea, printre ele se numără și slăbitul sau mersul la sală… Cum ar trebui să arate un plan de bătaie ”corect” sau eficient pentru a slăbi sănătos?

D. L.: Personal, de peste 8 ani de zile, ţin cont de recomandări, mă bucur de mese şi vizite şi nu am luat mai mult de 200-300 grame în plus şi am putut corecta mult mai uşor după. În cazul în care ajungem în situatia să adaugăm mai multe kilograme, atunci un program de mişcare şi un plan alimentar personalizat, bine calculat şi urmărit de un specialist va disciplina rutina zilnică, fără foame şi dureri de cap ajungem la greutatea normală si corpul va avea un tonus bun. Gânduri bune, sănătate şi sărbători liniştite alături de cei dragi !

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS