-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Luiza Tănasie: Dulciurile de sărbători, un factor agravant pentru dentiția copiilor

Dr. Luiza Tănasie: Dulciurile de sărbători, un factor agravant pentru dentiția copiilor

În timp ce excesele alimentare de sărbători duc la bine cunoscutele probleme digestive, copiii sunt expuși unor riscuri suplimentare în aceste zile. Creșterea consumului de dulciuri din perioada aceasta agravează problemele de sănătate, începând cu dentiția.

Dulciurile, o mare problemă

Dr. Luiza Tănasie, medic stomatolog, atrage atenția că dulciurile au devenit o problemă stringentă în ultimii ani, iar sărbătorile nu fac decât să o agraveze.

„Dulciurile sunt o mare problemă, pentru că ele ajung deja la copii de la 3 ani și în cantități prea mari. Sărbătorile doar potențează o problemă deja existentă. Nu zic să nu le dăm dulciuri deloc celor mici, dar nici să îi lăsăm cu acadeaua în gură tot timpul, pentru că ei uită de ea și le cauzează. Nici să privim dulciurile ca pe o soluție pentru orice”, spune medicul stomatolog.

„Este clar că „nu am ce să le fac” nu este o atitudine ok. Sigur, nu le interzicem total, dar cădem la un acord. E bine să încercăm să îi ținem pe copii departe de dulciuri cât putem atunci când sunt mici. De la un punct încolo, va fi greu, pentru că atunci când copilul începe să vadă la ceilalți, va întreba de ce el nu are voie. Și atunci trebuie să ajungi la niște concesii, să nu declanșezi frustrări”, explică dr. Luiza Tănasie.

Trebuie să mizăm pe mesaje emoționale”

Medicul dentist este de părere că un copil ar trebui să primească explicații pe înțelesul său, mizând cât mai mult pe latura emoțională.

„Ne confruntăm cu un exces generalizat de fast food, de ciocolată. Un copil de șase ani îmi spunea că mănâncă o ciocolată întreagă deodată. Copiii nu percep implicațiile legate de sănătate atât de bine, dar putem să ne legăm de lucrurile care le plac. Să le spunem, de exemplu, că nu se vor mai putea îmbrăca în pantalonii preferați pentru că nu o să îi mai încapă, să ne legăm de lucrurile care au efect asupra lor, pe latura emoțională”, spune dr. Tănasie.

Zahărul creează mediul predilect pentru carii

Dulciurile creează un mediu predilect pentru apariția cariei, explică medicul. În mod normal, PH-ul salivei este bazic, nu acid. Zahărul creează însă un PH acid, predilect pentru demineralizarea smalțului. „Este ca și când ai pune acetonă pe unghie, o subțiezi ca să adere următorul strat. Așa se întâmplă și cu smalțul, începe să devină mai poros, apoi se depune placa bacteriană. Smalțul începe să se dizolve, își pierde rezistența. Avem un punct mic și apoi ne trezim că ni s-a spart toată măseaua. Da, pentru că o carie e ca o piramidă cu vârful în exterior și baza în interior. Ea macină dintele din interior. E ca un măr putred, pe care îl vezi frumos din exterior. Dulciurile hrănesc cariile, așa le spun copilașilor”, explică medicul stomatolog.

„Și la adulți și la copii, cel mai mare dușman, din punctul meu de vedere, este zahărul. Și băuturile pe bază de cola este extrem de nociv. Și sunt copii care beau cola în cantități mari de la vârste mici.

Uneori, caria „sapă” în dinte fără să ne doară, fără să avem sensibilitate la rece sau cald, și ne trezim că ne cade un dinte fără să știm că gulerașul din jurul dintelui nostru era, de fapt, semnul acțiunii acestei carii care rodea dintele. Sau pot fi pete pigmentare care pot fi înlăturate prin detartraj, dar trebuie să mergem la control ca să avem un diagnostic clar”, subliniază dr. Luiza Tănasie.

Formula magică: Periaj, alimentație sănătoasă și control periodic

Lacunele din educația privind igiena dentară sunt mari și în rândul adulților, iar acest lucru se reflectă și în neglijarea de către părinți a importanței menținerii igienei orale a copiilor.

„Seara, se neglijează periajul, părinții nu acordă suficientă atenție felului în care copilul își spală dințișorii. Problemele vin mai ales din faptul că nu există o educație dentară nici în rândul adulților. După masă, acum primești o acadea. Mai rar un măr, un kiwi. Trebuie să înțelegem importanța alimentației sănătoase și echilibrate, să înlocuim pe cât putem dulciurile cu fructe. Dulciurile au devenit o recompensă prea facilă, pentru că este la îndemână. Dulciurile și zahărul nu afectează doar dentiția, ci întreg organismul”, semnalează dentistul.

În plus, controlul ar trebui obligatoriu la șase luni.

Trebuie să ținem de ceea ce avem. Chiar dacă sunt dinți temporari”

Nu trebuie să ne doară ceva ca să mergem la control, susține dr. Tănasie. Prevenția este cea mai importantă. Nu doar că ne scapă de costurile ridicate pentru tratamentele ulterioare, ci ajută și copilul să coopereze mult mai bine.

„Sigilările dentare sunt foarte importante, prevenția cariei. Trebuie să ținem de ceea ce avem, să protejăm dinții. Sunt copii cu carii rampante, cu evoluție rapidă, ai căror dinți pot fi salvați dacă merg la medic.Dinții de lapte nu ni se schimbă mâine, ar trebui să avem grijă de ei. Altfel ei se distrug, cad înainte de vreme, iar până la erupția dintelui definitiv, spațiul se închide, apare migrația dinților, apare nevoia de aparat”, atenționează stomatologul, care spune că în cabinete, nu prea există timp să se facă educație, pentru că pacienții vin unul după celălalt. Este nevoie de educație privind igiena dentară în școli, spune dr. Tănasie, care consideră că prevenția și controlul regulat pot face minuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS