2.8 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateSănătoși și după Sărbători

Sănătoși și după Sărbători

Perioada sărbătorilor de iarnă este din nou aici și, odată cu ea, apar și bucuriile și provocările mâncatului de sărbători. De unde vine provocarea? După un an întreg în care majoritatea persoanelor se preocupă de menținerea stării de sănătate și implicit a greutății la un nivel care să nu implice riscuri pentru sănătate, distracțiile și mesele copioase de la ocaziile speciale pot pune în pericol rezultatele obținute datorită obiceiurilor sănătoase în restul anului. Provocarea este cu atât mai mare cu cât în perioada pandemiei, eforturile pentru a rămâne sănătoși din toate punctele de vedere au implicat și mai mult efort din partea fiecăruia.

Mâncărurile tradiționale sunt o parte importantă a petrecerii de Anul Nou pentru majoritatea oamenilor. Totuși, aceste delicatese au un conținut ridicat de sare, zahăr, grăsimi saturate nesănătoase și calorii suplimentare. Consumul de astfel de alimente în fiecare zi timp de săptămâni poate duce la creșterea în greutate sau poate contribui la creșterea colesterolului și a zahărului din sânge. Prin urmare, nu este de mirare că mulți oameni se îngrașă în timpul sărbătorilor și apoi nu reușesc să slăbească până la greutatea inițială după ele.
Sărbătorile par momentul perfect pentru a ne răsfăța și putem face asta, ținând cont de câteva sfaturi simple care pot ajuta la menținerea stării de sănătate și a greutății.

Trucuri pentru un An Nou cu sănătate

Primul pas trebuie făcut încă de la începutul petrecerii sau mesei festive: putem aduce chiar noi mâncare la petrecere. Fie că este vorba de un aperitiv, o garnitură sau un desert. Acest gest este unul grozav pentru că nu numai că gazda va aprecia ajutorul, dar putem avea control asupra unei părți din ceea ce ajunge în farfurie. În plus, în cazul în care primim cadouri prea multe dulciuri și conștientizăm că nu le vom consuma cu măsură, a împărți înseamnă a îți păsa, deci le putem împărți cu prietenii sau cu colegii de serviciu.

Altă idee bună este să nu venim înfometați la petrecere. De multe ori, oamenii au tendința de a sări peste mese înainte de a merge la o cină sau la o petrecere, în efortul de a economisi calorii pentru acestea, dar astfel de multe ori nu se ajunge decât la a mânca în exces la respectiva întâlnire.

Sfatul de a mânca o masă ușoară sau o gustare înainte de a ajunge la petrecere este unul foarte eficient. O gustare sau o masă bogată în fibre și care conține proteine este ideală, deoarece acest tip de hrană ajuta la controlarea apetitului și evitarea supra-alimentării.

O farfurie mai mică

Un truc îl constituie și alegerea farfuriei potrivite deoarece este probabil să mâncăm alimentele pe care le avem în farfurie și astfel alegerea unei farfurii mai mici va duce la o cantitate mai mică de mâncare ce va ajunge pe farfurie. În plus, dacă prezentarea mesei este sub formă de bufet, este bine ca inițial să observăm toată mancarea și abia apoi să decidem ce și cât să consumăm. O farfurie care să conțină pe jumătate legume, un sfert proteine și un sfert carbohidrați reprezintă o opțiune echilibrată.

Legumele nu numai că au o mulțime de vitamine și minerale, dar conțin și fibre, care ajută la menținerea stării de sațietate și astfel nu o să mai simțim nevoia să consumăm alimente bogate caloric.

De multe ori scăpăm din vedere faptul că băuturile, exceptând apa, au un număr ridicat de calorii. Pentru mulți, o petrecere sau o vacanță nu este completă fără băuturi sau diferite tipuri de cocktailuri, dar atenție, deoarece aceste băuturi conțin adesea un număr mare de calorii. O cană cu ciocolata caldă poate conține aproximativ 200 de calorii, iar un pahar de lichior are aproximativ 360 de calorii.

Activitatea fizică – esențială

O scurtă vacanță nu trebuie să însemne punerea pe pauză a antrenamentelor sau a plimbărilor lungi pe jos. Ideală ar fi realizarea unui plan pentru a desfășura cât mai des activități fizice. În plus, jurnalele alimentare, ceasurile de fitness sau chiar aplicațiile sportive de pe telefon sunt modalități bune de a urmări cât de des facem exerciții sau câte calorii consumăm. Urmărirea progresului zilnic ajută la conștientizarea obiceiurilor legate de sănătate.
Câteva zeci de minute de sport realizate zilnic ajută nu numai la ameliorarea stresului, ci va aduce și o mai bună reglare a greutății în această perioadă în care alimentele bogate în calorii reprezintă ceva obișnuit.

Nu renunțați!

Dacă ne îngrășăm de sărbători sau analizele nu arată grozav după, nu trebuie să renunțăm sau să ne simțim prea dezamăgiți pentru a îndrepta lucrurile și a face astfel ceva pentru sănătatea noastră. Chiar și luând decizii bune alimentare și făcând sport, rezultatele pot apărea mai încet, dar cu siguranță vor apărea, așa că perseverența și obiceiurile alimentare sănătoase merită!

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS