0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVacanța petrecută în fața unui ecran. Oftalmolog: „Încurajați activitățile care nu implică tehnologie”

Vacanța petrecută în fața unui ecran. Oftalmolog: „Încurajați activitățile care nu implică tehnologie”

Perioada sărbătorilor vine cu o provocare pentru copii și pentru părinții lor. În vacanță, copiii aleg să își petreacă mare parte din timpul liber în fața televizorului, al calculatorului sau pe telefon. Din păcate, această tendință de utilizare a timpului liber pentru diverse device-uri este inevitabilă și foarte dificil de controlat. Dacă la vârste mai mici, copiii sunt mai ușor de ținut departe de tehnologia care, deși are multe avantaje, vine și cu riscuri pentru sănătate, la copiii mai mari și adolescenți, accesul la tehnologie este greu de limitat.

Pe termen lung, se poate ajunge la miopie

Însă medicul oftalmolog Daniela Cicoș atrage atenția că, în lipsa unei limitări a timpului petrecut în fața laptopului sau a telefonului, tot mai mulți copii și adolescenți acuză probleme de vedere. Ce se poate face pentru a reduce din riscurile asociate folosirii acestora?

„Copiii au acces de la vârste fragede la tablete, telefoane sau laptopuri. Utilizarea excesivă a acestora, însă, poate avea efecte negative asupra ochilor. Printre aceste efecte se numără durerea de cap, senzația de nisip în ochi sau ochi uscat, înroșirea ochilor. Pe termen lung, efectele sunt și mai serioase. Expunerea excesivă la aceste device-uri poate duce la declanșarea viciilor de refracție, cel mai frecvent, la miopie”, precizează dr. Daniela Cicoș.

Cum ajungem la un echilibru?

Într-o societate a tehnologiei, să ții departe un copil de tabletă sau telefon este dificil, iar interdicția absolută este chiar contraindicată, spun medicii psihologi. Părinții ar trebui să se concentreze pe reducerea timpului petrecut în fața calculatorului sau a telefonului, pe încurajarea activităților de familie sau cu prietenii, dar sunt și câteva „trucuri” care pot diminua consecințele negative ale expunerii la ecrane, pe care medicii oftalmologi ne încurajează să le aplicăm.

„Pauzele dese sunt foarte importante. La fiecare oră, trebuie să ne luăm timp 1-2 minute să privim un obiect aflat la distanță, să clipim des. Există și o regulă 20-20-20, care presupune ca la fiecare 20 de minute să privim 20 de secunde un obiect la distanță pentru relaxarea musculaturii oculare”, explică dr. Cicoș.

Ochelarii de protecție pot diminua efectele negative

Chiar dacă nu avem nevoie de dioptrii, în urma unui consult oftalmologic, ni se poate recomanda să folosim ochelari cu protecție pentru calculator. Dacă petrecem mult timp în fața unui ecran, lentilele speciale ne pot diminua disconfortul. „Trebuie să fim atenți și la luminozitatea ecranului, ea trebuie reglată în funcție de obișnuințele și confortul fiecărei persoane”, mai spune oftalmologul.

Și poziția corectă este extrem de importantă atunci când privim spre un ecran. „Ar trebui să stăm la 50-60 cm de calculator sau la 3 metri distanță de un televizor”, adaugă medicul.

Soluția sănătoasă: Implicarea în alte activități

Pe termen lung, de preferat ar fi să reușim să ne deconectăm cât mai des de calculator, televizor și telefon și să petrecem mai mult timp făcând alte activități.

„Părinții ar trebui să fie foarte atenți și să stabilească o limită de timp în care copiii au acces la tehnologie. Recomandat ar fi să scadă progresiv timpul de stat la calculator, în afara orelor de școală, și să îi îndrume pe copii către activități care nu implică tehnologia. Sporturi în aer liber, jocuri, desenat sau implicarea lor în activități casnice. Și, bineînțeles, nu trebuie neglijat controlul periodic la medicul oftalmolog. Ne apropiem de perioada Sărbătorilor, copiii au tendința, în vacanță, să crească timpul petrecut în fața calculatorului. Să încercăm să evităm acest lucru și să îi încurajăm să facă activități care să le stimuleze creativitatea fără a le afecta sănătatea!”, transmite dr. Cicoș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS