5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe afecțiuni neurologice provoacă COVID-19

Ce afecțiuni neurologice provoacă COVID-19

Deficitele neurologice cauzate de boala COVID-19, care au fost raportate pentru prima dată în primele luni ale anului 2020, continuă să intrige neurologii și profesioniștii din domeniul sănătății din întreaga lume. 

Potrivit a două noi studii publicate în revista Nature, afecțiunile neurologice se manifestă din ce în ce mai frecvent, iar specialiștii care studiază impactul virusului SARS-CoV-2 asupra creierului, maduvei spinarii, muschilor și nervilor se așteaptă să crească povara morbidității și mortalității la pacienți atunci când aceștia intră în fazele acute și cronice ale COVID-19.

Pandemia de coronavirus, cauzată de virusul SARS-CoV-2, a afectat oameni din toate categoriile sociale, impunând o povară colosală asupra medicilor și copleșind sistemele de sănătate din multe țări. În ciuda raportărilor multiple privind deficite neurologice la pacienții cu COVID-19 din întreaga lume, impactul precis al acestor manifestări nu este cunoscut pe deplin. Însă două noi studii au încercat să abordeze această problemă, conform Digi24.

Cercetătorii au identificat 41 de manifestări neurologice care pot apărea în legătură cu COVID-19

Analizând datele din 55 de țări, cercetătorii au identificat 41 de manifestări neurologice care pot apărea în legătură cu COVID-19. Conform unei meta-analize, care s-a bazat pe testarea asocierii indicilor neurologici cu severitatea bolii și mortalitatea la pacienții infectați, s-a ajuns la concluzia că până la o treime dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 prezintă cel puțin o afecțiune neurologică.

S-au observat diferențe în prevalența diferitelor simptome neurologice la categoria de populație cu vârsta de 60 de ani sau mai mult și la tineri cu vârsta mai mică de 18 ani. Confuzia acută sau delirul, oboseala și mialgia (durere musculară care apare după eforturi fizice mari sau în diferite boli) au fost observate de cercetători ca fiind afecțiunile neurologice care domină categoria oamenilor în vârstă de peste 60 de ani. 

Convulsiile au fost observate la un anumit număr de persoane

La pacienții cu vârsta sub 18 ani infectați cu COVID-19, cele mai frecvente simptome neurologice au fost afectarea mirosului și/sau a gustului, precum și durerea de cap. Convulsiile au fost, de asemenea, observate la un anumit număr de persoane din această categorie. În mod alarmant, mortalitatea la pacienții cu COVID-19 care au avut una sau mai multe manifestări neurologice a fost de 27% și a fost deosebit de ridicată la pacienții cu vârsta de 60 de ani sau mai mult. Totodată, cercetătorii au descoperit că 1,2% din persoanele care au sau au avut COVID-19 se află în riscul de a face un accident vascular cerebral (AVC), față de doar 0,2%, procentul la care sunt predispuși la un AVC pacienții bolnavi de gripă sezonieră.

Cercetătorii au evaluat frecvența anticorpilor împotriva proteinei spike a SARS-CoV-2

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au evaluat frecvența anticorpilor împotriva proteinei spike a SARS-CoV-2 în probe de ser de la 556 de pacienți, care au fost supuși testării anticorpilor neuronali ca parte a evaluării diagnostice pentru encefalită autoimună. 3% din acești pacienți au fost testați pozitiv pentru anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Totodată, cercetătorii au descoperit că, în general, numărul persoanelor cu encefalită autoimună post-COVID-19 a fost scăzut, reprezentând doar 0,05% dintre pacienții cu diagnostice legate de COVID-19. 

La puținii pacienți care au dezvoltat encefalită autoimună în urma infecției cu SARS-CoV-2, manifestările neurologice au inclus convulsii, tulburări de dispoziție, delir și ataxie (incapacitatea de a coordona activitatea musculară în timpul mișcării voluntare), uneori însoțite de constatări anormale la RMN cerebral.

SARS-CoV-2 a fost recunoscut ca un potențial virus neurotrop

Deși inițial se credea că COVID-19 este o boală a căilor respiratorii, cele două studii precizează că SARS-CoV-2 a fost recunoscut ca un potențial virus neurotrop (virus capabil să infecteze celulele nervoase) în primele luni ale anului 2020. 

De asemenea, s-a demonstrat că acesta are o posibilitate mare de a pătrunde în creierul unei persoane prin mucoasa olfactivă. Studiile ulterioare au raportat implicarea căilor olfactive în răspândirea SARS-CoV-2 la creier. O altă cale potențială de intrare a SARS-CoV-2 în SNC (sistemul nervos central) al omului este fluxul sanguin. 

Spre deosebire de cavitatea bucală, mucoasa olfactivă din nas este lipsită de agregate limfoide, iar această caracteristică ar putea fi exploatată de SARS-CoV-2 pentru a avea acces la SNC. Factori precum hipoxia (stare patologică care presupune un aport insuficient de oxigen în organism), ischemia cerebrală (deficit local de sânge datorat diminuării de sânge arterial în țesuturile afectate) și „furtuna de citokine”, ar putea acționa împreună cu efectele neurotrofice ale SARS-CoV-2 pentru a produce daune neurologice care sunt raportate la pacienții cu COVID-19.

Au fost descoperite grupuri de pacienți cu simptome care continuă dincolo de faza acută a bolii

În timpul pandemiei au fost descoperite grupuri de pacienți cu simptome care continuă dincolo de faza acută a bolii COVID-19. Afecțiunea a fost denumită de medici drept „COVID-ul lung”. 

„O parte substanțială a acestor așa-numiți „paceinți de lungă durată” au manifestări neurologice și este necesar să se abordeze problemele lor de sănătate. Este nevoie de un consens global cu privire la abordările de diagnosticare, modalitățile de gestionare și acțiunile subsecvente pentru a asigura bunăstarea acestor persoane  în general și pentru a aborda caracteristicile neurologice ale COVID-19 în mod special”, notează studiile publicate în revista Nature. 

Terapia topică cu medicamente antivirale și anticorpi, administrată prin nebulizatoare și spray-uri nazale este de așteptat să reducă încărcăturile virale și să minimizeze incidența complicațiilor neurologice la pacienții infectați cu SARS-CoV-2, mai spun specialiștii. 

Studiile arată că dovezile științifice acumulate până în prezent în ceea ce privește sechelele neurologice la pacienții cu COVID-19 sunt un motiv de îngrijorare. Fără îngrijire și tratament adecvat, pacienții cu aceste manifestări neurologice ar putea fi afectați permanent. Mai mult, continuarea simptomelor neurologice la pacienții cu COVID-ul lung ar putea exercita o presiune foarte mare asupra sistemelor de sănătate deja încărcate de pacienți infectați”, mai avertizează cercetătorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS