6.7 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatatePeste 2 milioane de copii dezvoltă astm bronşic din cauza poluării

Peste 2 milioane de copii dezvoltă astm bronşic din cauza poluării

O echipă de cercetători de la Universitatea George Washington atrage atenția asupra unei probleme frecvent întâlnite în orașele mari din întreaga lume poluarea aerului cauzată de trafic, care periclitează sănătatea copiilor. Potrivit oamenilor de știință peste 2 milioane de copii la nivel mondial dezvoltă astm ca urmare a inhalării aerului poluat, trasnmite 360medical.ro.

Două treimi din cazurile de astm, în zonele urbane

Studiul este primul care estimează povara cazurilor de astm la copii cauzate de acest poluant în peste 13.000 de orașe, de la Los Angeles până la Mumbai. Un al doilea studiu al aceleiași echipe de cercetare a constatat că 1,8 milioane de decese în exces în întreaga lume sunt legate de poluarea aerului.

„Studiul nostru a constatat că dioxidul de azot expune copiii riscului de a dezvolta astm bronșic și problema este deosebit de acută în zonele urbane. Descoperirile sugerează că aerul curat trebuie să fie o parte critică a strategiilor menite să mențină copiii sănătoși”, a precizat Susan Anenberg, profesor de mediu și sănătate ocupațională la Universitatea George Washington și co-autor principal al studiului.

Anenberg și colegii ei au studiat concentrațiile solului de dioxid de azot, sau NO2, un poluant care provine de la emisiile vehiculelor din țeava de eșapament, centralele electrice și site-urile industriale. De asemenea, au urmărit noi cazuri de astm care s-au dezvoltat la copii din 2000 până în 2019. Oamenii de știință au observat că din cele 1,85 milioane de cazuri noi de astm pediatric atribuite NO2 la nivel global în 2019, două treimi au avut loc în zonele urbane.

Ponderea cazurilor a scăzut, totuşi, în ultimii ani

Fracțiunea cazurilor de astm pediatric legate de NO2 în zonele urbane a scăzut recent, probabil din cauza reglementărilor mai stricte privind aerul curat puse în aplicare de țările cu venituri mai mari, cum ar fi Statele Unite.
Cazurile de astm pediatric legate de poluarea cu NO2 reprezintă o povară mare pentru sănătatea publică pentru Asia de Sud și Africa Subsahariană. Un studiu anterior realizat de aceeași cercetători a descoperit că NO2 a fost asociat cu aproximativ 13% din povara globală a astmului la copii și cu până la 50% din cazurile de astm bronșic din cele mai populate 250 de orașe din întreaga lume.

În general, ponderea cazurilor de astm pediatric asociate cu NO2 a scăzut de la 20% în 2000 la 16% în 2019. Această veste bună înseamnă că aerul mai curat în Europa și în unele părți ale SUA a avut ca rezultat beneficii mari pentru sănătatea copiilor, în special a celor care trăiesc în cartiere în apropierea drumurilor aglomerate și a zonelor industriale.

Doar în 2019, aproape 2 milioane de decese asociate poluării

Trebuie făcut mult mai mult, atât în ​​țările cu venituri mai mari, cât și în părțile lumii care încă se luptă pentru a reduce emisiile nocive de la vehicule și alte surse de NO2, concluzionează cercetătorii.

Un al doilea studiu realizat de Veronica Southerland și Susan Anenberg de la Universitatea George Washington a constatat că 1,8 milioane de decese în exces pot fi legate de poluarea aerului urban doar în 2019. Acest studiu de modelare arată că 86% dintre adulții și copiii care trăiesc în orașe din întreaga lume sunt expuși la un nivel de particule fine care depășește recomandările stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS