14.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Sănătății și talentul de a răspunde fără a spune nimic

Ministerul Sănătății și talentul de a răspunde fără a spune nimic

După ce decizia de a schimba peste noapte Consiliul de Administrație (CA) al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova a dus la blocarea concursului pentru postul de manager, fix înainte de susținerea ultimei probe, Ministerul Sănătății ne dă „lămuririle” solicitate. Numai că o face în stilul caracteristic instituțiilor de stat, atât de talentate când vine vorba de a răspunde la solicitările de informații de interes public fără să spună (mai) nimic.

Capacitatea aceasta hipnotizantă de a așterne vorbe multe și goale ar fi demnă de studiat în școli, căci Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public pare să fi născut o specie aparte de retorică.

Reamintim că managerul interimar de la SCJU Craiova, Laurențiu Ivanovici, a fost singurul candidat la concurs. Cum acesta nu a mai putut susține ultima probă, a rămas fără mandat, căci interimatul îi expira în data de 31 decembrie. Din ianuarie până la sfârșitul lunii februarie, Ministerul Sănătății l-a repus în funcție pe fostul manager Eugen Georgescu, care a rămas fără scaunul de director în 2019, după o demisie care ar fi fost semnată în fals și pentru care acesta a deschis o acțiune în instanță.

Premiul pentru „Răspunsul fără răspuns” merge la Ministerul Sănătății

Am întrebat oficial Ministerul Sănătății care a fost motivul schimbării reprezentanților Ministerului Sănătății în Consiliul de Administrație al SCJU Craiova chiar în mijlocul concursului, iar răspunsul concret la această întrebare a fost următorul:

”În conformitate cu art. 187 alin. (1) și (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările si completările ulterioare, ,,(1) În cadrul spitalului public funcţionează un consiliu de administraţie format din 5 – 8 membri, care are rolul de a dezbate principalele probleme de strategie, de organizare şi funcţionare a
spitalului. Pentru spitalele publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii, cu excepţia celor prevăzute la alin. (2), membrii consiliului de administraţie sunt: a) 3 reprezentanţi desemnaţi de Ministerul Sănătăţii.ˮ Având în vedere prevederile legale menţionate, Ministerul Sănătăţii poate decide schimbarea reprezentanţilor în consiliile de administraţie.”

Îi lăsăm și pe cititorii noștri să caute MOTIVUL schimbării chiar în mijlocul concursului în rândurile de mai sus.

Concursul, lăsat în mâna Consiliului de Administrație

În ceea ce privește soarta concursului deja demarat și „înecat la mal”, reprezentanții Ministerului ne transmit, cu virgule în plus, că în privința acestei situații va decide noul Consiliu de Administrație:

„Referitor la reluarea procedurii de organizare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager, persoană fizică, vă aducem la cunoștinţă faptul că, (sic!) această atribuţie este a Consiliului de Administraţie al unității sanitare.”
Noul Consiliu de Administrație transmitea, însă, după suspendarea concursului, că va informa Ministerul despre situația creată și va aștepta ca acesta să dispună cum se va proceda mai departe. Rămâne de văzut dacă noul CA își va asuma curând o decizie în această privință.

Încheiere cu subînțeles?

Până una, alta, la 31 decembrie 2021, interimatul lui Laurențiu Ivanovici a expirat, iar acesta a fost înlocuit cu fostul manager Eugen Georgescu.

În mod curios, Ministerul Sănătății încheie răspunsul său către redacția Gazetei de Sud cu un soi de notă explicativă bonus, căci în adresa noastră nu am întrebat nimic despre situația lui Eugen Georgescu.
„Totodată, vă aducem la cunoștinţă faptul că, pe rolul instanţei de judecată se află un dosar de repunere în funcţie a domnului Georgescu Eugen Florin, fost manager al sanitare, dosar câștigat de către acesta în prima instanţă”.
Să înțelegem de aici că Ministerul s-a grăbit să îi facă dreptate lui Eugen Georgescu mai devreme decât instanțele de judecată? Nu știm, dar cel puțin avem libertatea să ne întrebăm, căci răspunsul instituției este o invitație deschisă către lansarea de întrebări… în gol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS