1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCopiii peste 2 ani pot mânca aceleaşi alimente ca adulţii, dacă sunt sănătoase

Copiii peste 2 ani pot mânca aceleaşi alimente ca adulţii, dacă sunt sănătoase

Mulți părinți sunt de părere că pentru hrana copiilor lor au nevoie de tipuri de alimente diferite decât cele pe care le consumă adulții, iar multe dintre aceste alimente sunt foarte procesate și bogate în grăsimi saturate, au adăugate sodiu și zahăr. O dietă bogată în aceste alimente poate avea efecte dăunătoare semnificative asupra preferințelor și gusturilor copiilor și poate afecta sănătatea acestora pe viitor. Mâncarea sănătoasă pentru copii este la fel ca cea pentru adulți, susțin specialiștii americani, conform 360medical.ro.

Societatea Americană pentru Educație și Comportament în Nutriție (SNEB) susține într-un document de poziție că nu există nicio diferență între alimentele sănătoase pentru adulți și cele pentru copiii cu vârsta de 2 ani cu excepția ajustărilor adecvate vârstei în ceea ce privește textura și dimensiunea porțiilor.

Copiii peste 2 ani pot mânca alimente ca adulţii

Educatorii în nutriție joacă un rol cheie în schimbarea cererii consumatorilor și a normelor sociale cu privire la alegerile alimentare. Ei pot face acest lucru prin promovarea cunoașterii faptului că copiii cu vârsta peste 2 ani pot mânca aceleași alimente sănătoase pe care le consumă adulții.
„Dacă te gândești la mâncarea copiilor, la arhetipul sau terminologia pe care o folosim pe scară largă pentru a descrie hrana cu care-i hrănim copiii noștri, este într-adevăr o normă socială pe care am perpetuat-o”, a declarat Pamela Rothpletz-Puglia, de la Școala de profesii din sănătate, Rutgers, Universitatea de Stat din New Jersey.

De unde a apărut ideea meniurilor separate pentru copii?

În documentul de poziție, autorii notează că ideea că cei mici au nevoie de alimente diferite decât adulții pare să fi apărut în perioada interzicerii alcoolului, când industria ospitalității a creat meniuri pentru copii pentru a compensa pierderea veniturilor din vânzările de alcool. Copiii peste 2 ani pot mânca aceleași alimente sănătoase ca și adulții, dar mâncarea și meniurile copiilor au devenit o normă socială. Această normă socială persistă deoarece alimentele ultraprocesate, cum ar fi carnea de pui, hot-dog-urile, cartofii prăjiți și brânza la grătar sunt predominante în mediul alimentar și sunt foarte gustoase pentru copii.

Peste 124 milioane de copii din lume suferă de obezitate

Prin schimbarea normelor referitoare la hrana copiilor către alimente sănătoase de care se pot bucura atât adulții, cât și copiii, educatorii nutriționali pot promova schimbări sociale și comportamentale sănătoase la nivel individual, familial, comunitar.

„Cred că trebuie să colaborăm cu comunitățile, industria alimentară și factorii de decizie politică. Trebuie să colaborăm și să creăm soluții reciproc avantajoase”, a declarat Rothpletz-Puglia.

În lume, peste 124 milioane de copii suferă de obezitate. Obezitatea infantilă reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori, în ultimii 40 ani. Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatoza hepatică, considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, în momentul de față la copiii cu obezitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS