-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinul Covid poate provoca tulburări menstruale

Vaccinul Covid poate provoca tulburări menstruale

Femeile care s-au vaccinat împotriva COVID-19 au avut o durată medie a ciclului menstrual cu aproximativ o zi mai mare decât de obicei, conform unui studiu finanţat de National Institutes of Health (NIH).
Specialiștii însă nu au identificat nicio schimbare semnificativă din punct de vedere clinic în ceea ce priveşte durata ciclului menstrual asociată cu vaccinarea anti-COVID. Cercetarea a fost publicată și în revista Obstetrics&Gynecology, scrie nih.gov.

Studiu cu 4000 de persoane

Oamenii de știință, alături de Alison Edelman, autoare principală a studiului şi profesoară de obstetrică şi ginecologie în cadrul Oregon Health & Science University din Statele Unite, au remarcat că ciclul menstrual variază, de obicei, de la o lună la alta, iar creșterea pe care au observat-o femeile vaccinate anti-COVID s-a încadrat în intervalul variabilității normale.
Aceștia au mai subliniat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina modul în care vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea influența alte simptome asociate cu menstruația, cum ar fi durere, schimbări de dispoziție, sângerări.

„Studiul a evidențiat doar o mică schimbare temporară a menstruației la femei. (…) Aceste rezultate oferă, pentru prima dată, o oportunitate de a le oferi femeilor informații pentru a le ajuta să înțeleagă la ce să se aștepte de la vaccinarea împotriva COVID-19”, a menționat dr. Diana W. Bianchi, directorul Institutului Național de Sănătate și Dezvoltare Umană a Copilului (NICHD).”

Dr. Bianchi a adăugat că până în prezent au fost efectuate puține cercetări despre modul în care vaccinurile împotriva COVID-19 sau cele pentru alte boli ar putea influența ciclul menstrual.
Cercetătorii au analizat durata ciclurilor menstruale a 2.403 persoane vaccinate împotriva COVID-19 – majoritatea cu vaccinurile Pfizer şi Moderna.
De asemenea, în studiu au fost incluse și 1.556 de persoane nevaccinate, pentru comparaţie.

Vaccinarea cu două doze a crescut şi mai mult durata menstruaţiei

„În medie, prima doză de vaccin a fost asociată cu o creștere de 0,71 zile a duratei ciclului, iar a doua doză cu o creștere de 0,91 zile. Prin urmare, femeile vaccinate cu prima doză au avut o creștere a duratei, aceasta fiind, în medie, mai mare cu o zi. Cercetătorii nu au observat nicio schimbare semnificativă a duratei ciclului pentru persoanele nevaccinate”, transmite sursa citată.
În cazul ciclului menstrual în care a fost primită a doua doză (358 de persoane), durata a crescut cu o medie de aproximativ două zile. Cu toate acestea, schimbarea a fost doar temporară și rezolvată în câteva luni, potrivit studiului.

Tulburările menstruale după vaccinare nu sunt o noutate

În Marea Britanie, Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor de sănătate a studiat mai îndeaproape situaţia şi impactul celor două vaccinuri pe bază de ARN mesager dar şi al vaccinului AstraZeneca după ce mai multe femei au semnalat modificări ale ciclului menstrual după vaccinare. Astfel, organismul britanic a cules peste 27.500 de mărturii privind cicluri mai puţin abundente decât de obicei sau întârzieri de ciclu sau sângerări vaginale intempestive. Agenţia britanică minimalizează însă numărul de probleme semnalate amintind că au fost injectate deja peste 43 de milioane de femei.

În SUA, în faţa multiplicării mărturiilor unor femei, două cercetătoare americane, ele însele afectate de tulburări, au decis să treacă la acţiune. Astfel, din luna aprilie încoace, Kathryn Clancy şi Katharine Lee au cules mărturii de la circa 130.000 de femei care au avut sau nu tulburări menstruale. Din spusele celor două iniţiatoare, „majoritatea femeilor nu au avut nicio problemă după vaccinare”.

Specialişti citaţi de BBC aminteau încă din luna martie 2021 că fenomenul tulburărilor menstruale nu este inedit după o vaccinare. Studii au arătat că în trecut vaccinuri contra gripei sezoniere sau a papillomavirusului au provocat şi ele astfel de tulburări temporare ale ciclului menstrual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS