3.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDr. Stăicuț: Cum ameliorăm simptomele afecțiunilor artrozice iarna

Dr. Stăicuț: Cum ameliorăm simptomele afecțiunilor artrozice iarna

Boala artrozică se acutizează în sezonul rece, din cauza mai multor factori care predispun la dureri mai mari.

Principalul factor care duce la agravarea afecțiunilor artrozice este lipsa de mişcare, spune dr. Cristina Stăicuț, medic reabilitare medicală.

„Condițiile sunt altele vara, când pacienţii sunt îndemnați de vremea caldă să iasă în parc, să meargă la plimbări cu nepoţii”, spune doctorul.

Şi meteorodependența are o contribuție importantă la schimbarea stării pacientului. Odată ce presiunea atmosferică scade, durerile artrozice se acutizează şi pacienții sunt predispuşi la accentuarea acestor disconforturi, astfel că este indicat să ia în calcul ședințele de fizioterapie, mai ales dacă vremea o permite, transmite dr. Cristina Stăicuț.

„Masajul şi kinetoterapia se pot face oricând, la fel şi împachetările cu parafină şi nămol, însă este preferabil ca acestea să fie făcute în sistem de spitalizare continuă, pentru ca pacientul să nu fie nevoit ca, după proceduri, să iasă în curenţii de aer ca să plece acasă. În ceea ce priveşte electroterapia, în general se respectă un interval de 6 luni între proceduri”, precizează fizioterapeutul.

Pandemia a condus la agravarea problemelor

Și pentru pacienții cu afecțiuni articulare, pandemia a jucat un rol important în precipitarea problemelor de sănătate. Perioadele de lockdown i-au forțat pe oameni să petreacă mai mult timp în case și să reducă mișcarea, iar în perioadele de creștere a infectărilor, mulți oameni au evitat să meargă la terapie de teamă.

Însă în această perioadă numărul pacienților care vin la terapie este mai mare, pentru că afecțiunile evoluează și durerile devin tot mai greu de suportat.

„Sunt destui pacienţi care vin pentru terapie în această perioadă, cu toate că există o teamă de un nou val pandemic, tocmai pentru că problemele se acutizează în sezonul rece. La începutul pandemiei, am avut perioade în care foarte mulţi pacienţi nu au mai venit la tratament de teamă, iar problemele s-au agravat. Acum, lucrurile s-au mai reglat, pentru că a apărut şi vaccinul, au fost şi perioade de acalmie. Iar durerile accentuate nu îi mai lasă să stea acasă”, spune medicul. „În plus, post-Covid, am avut pacienţi care au venit cu dureri musculare, articulare în perioada de recuperare după infecţie, am făcut şi kinetoterapie respiratorie”, adaugă.

Mișcarea este cea mai importantă terapie

Vara, problemele artrozice sunt mai suportabile, explică dr. Stăicuț, pentru că, pe lângă mişcare, avem de partea noastră şi soarele. Aportul de vitamina D este mai mare, mobilitatea creşte, există mai mulţi factori care contribuie la îmbunătăţirea articulaţiilor. În schimb, iarna, frigul, presiunea atmosferică și sedentarismul se resimt. Femeile cu osteoporoză au, de asemenea, dureri mai mari, pentru că lipsa mişcării accentuează manifestările acesteia. „Odată ce a apărut osteopenia, este recomandat să facem cât mai multă mişcare, minim 30 de minute pe zi. Măcar să mergem pe jos, dacă avem acasă un stepper sau o bicicletă pentru fitness, să le folosim”, recomandă specialistul.

Mişcarea este cea mai importantă terapie. Este esențial să evităm să rămânem foarte mult timp imobili. „Nu trebuie neapărat să facem sport sport, dar să nu stăm pe scaun, pe fotoliu, într-un singur loc. La fiecare oră de inactivitate, ar trebui să ne luăm câteva minute pentru a ne mişca pur şi simplu, pentru a face câţiva paşi sau pentru stretching, să ne mişcăm mâinile, genunchii”, spune doctorul.

Evitați frigul și greutățile mari

O altă recomandare a fizioterapeutului este să evităm să stăm în frig.

Deși mișcarea este importantă, nici să stăm foarte mult în picioare nu este indicat. „În lombosciatică, statul în picioare prelungit poate avea efecte negative. De asemenea, pacienții cu gonartroză nu e indicat să meargă mult pe jos. 15-20 de minute este suficient, iar când a apărut durerea articulară, este bine să se oprească. Gonartroza este o boală de uzură, cartilajul se degradează, iar suprasolicitarea contribuie la acest proces”, menționează medicul.

De ajutor poate fi și purtarea unui lombostat dacă ne doare coloana când stăm la calculator.

Ridicarea greutăţilor foarte mari trebuie evitată, subliniază specialistul. Greutăţile mai mari de 5 kilograme sunt contraindicate pentru pacienţii cu lombosciatică sau hernie de disc.

„Când mergem la piaţă, e bine să împărţim greutatea în două plase, pentru că greutatea pe care o susţinem cu o singură mână afectează coloana lombară. Este important să distribuim greutatea de ambele părţi ale corpului, să existe un echilibru”, spune dr. Cristina Stăicuț.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS