-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStrugurii scad colesterolul LDL din sânge

Strugurii scad colesterolul LDL din sânge

Consumul de struguri poate crește diversitatea biomului intestinal și poate scădea nivelul colesterolului din sânge. Sunt cele mai recente dovezi descoperite de o echipă de cercetători de la Universitatea din California. Diversitatea crescută a biomului intestinal este asociată cu un sistem imunitar puternic, aşa că rezultatele cercetării aduc în prim plan noi beneficii importante asociate consumului acestor fructe.

Strugurii, cunoscuţi pentru efectul antiinflamator

Cercetări anterioare au arătat beneficiile consumului anumitor fructe, printre care merele și strugurii, care pot stimula vasele de sânge, prin conținutul de polifenoli, cunoscuți antioxidanți. Consumul acestor fructe scade și nivelul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale. S-a demonstrat că în unele cazuri consumul de polifenoli reduce inflamația, un factor care contribuie la bolile de inimă.

Imunitatea, stimulată de consumul de struguri

În experimentul pe care și l-au propus, cercetătorii au hrănit o echipă de voluntari cu pulbere de struguri timp de patru săptămâni.

Cercetătorii au analizat acum alte posibile beneficii ale consumului de struguri pentru sănătate. Pentru a afla mai multe, cercetătorii au apelat la 19 voluntari adulți sănătoși. Fiecare a urmat o dietă specială săracă în polifenoli și fibre timp de patru săptămâni. Apoi, fiecare voluntar a urmat aceeași dietă, de data aceasta însă suplimentată cu pulbere de struguri. Voluntarii au mâncat 46 de grame de pulbere în fiecare zi, echivalentul a două porții de struguri. Cercetătorii au colectat probe de scaun, sânge și urină de la voluntari în timpul ambelor etape ale experimentului.

Ei au descoperit că, după patru săptămâni de consum de pulberea de struguri, toți voluntarii au prezentat creșteri ale diversității biomului intestinal. Cercetările anterioare au arătat că diversitatea crescută a biomului intestinal tinde să fie asociată cu un sistem imunitar puternic.
Studiul a fost publicat la finele anului trecut în revista Nutrients.

Combat colesterolul „rău”

Cercetătorii au observat în special un nivel crescut al bacteriilor Akkermansia, cunoscute că ar avea un efect pozitiv asupra nivelului de glucoză din sânge și a metabolismului lipidelor.

De asemenea, cercetatorii au descoperit o scădere a nivelului general de colesterol cu 6.1% și o scădere de 5.9% a colesterolului LDL, numit și „colesterol rău”. Hipercolesterolemia este o tulburare în general asimptomatică, însă care prezintă risc cardiovascular. Lipoproteina LDL sau colesterolul „rău” este cel care se depune pe vasele de sânge și care dăunează sănătății. De asemenea, cercetătorii au descoperit că acizii biliari au scăzut cu 40.9% – cercetări anterioare au arătat că au un rol în metabolismul colesterolului.

Există mai multe motive pentru care consumul de struguri face bine inimii. În primul rând, o cană de struguri conține 288 mg de potasiu, adică 6% din consumul zilnic necesar. Acest mineral este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale. Nivelul scăzut de potasiu în organism a fost asociat cu riscul de hipertensiune, boli de inimă și atac de cord.

Contraindicaţii

Cu toate beneficiile sale, consumul de struguri este contraindicat în caz de ulcer al sistemului digestiv, boli intestinale și trebuie consumat cu moderație de persoanele obeze sau cu diabet zaharat.
De asemenea, ca majoritatea fructelor, strugurii trebuie consumați ca gustare de sine stătătoare, între mesele principale, la o distanță de minimum două ore de acestea. Au o putere mare de fermentație și pot produce balonare și lentoare în digestie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS