Corpul omenesc este un mecanism uimitor, care nu încetează să surprindă prin capacităţile sale incredibile de autoreglare şi prin echilibrul perfect al sistemelor care îl alcătuiesc. Iar unul dintre acestea este, poate, cel mai complex sistem întâlnit vreodată de specialiştii din medicină. Sistemul imunitar, scutul împotriva agenților patogeni şi arma cea mai de preţ în lupta pentru sănătate.
Dr. Mihaela Roşianu, medic medicină generală, cu specializare în domeniul nutriţiei, explică de ce imunitatea nu se dobândeşte aşa de facil prin ingerarea de suplimente-minune, ci este, mai degrabă, rezultatul felului în care alegem să trăim. „Cheia imunităţii stă în stilul de viaţă, în echilibrul muncă – relaxare, calitatea somnului și a alimentației, rutina zilnică și mișcare”, spune medicul.
Sistemul imunitar se descurcă singur, dacă îi dăm voie
Imunitatea implică abilitatea corpului nostru de a susține starea de tinerețe și de sănătate, transmite dr. Mihaela Roşianu. Iar în contextul actual este mai amenințată decât în mod obișnuit, din cauza pandemiei, astfel că oamenii sunt avizi de informaţii privind întărirea sistemului imunitar. Creşterea considerabilă a vânzărilor de vitamine şi suplimente alimentare din 2020 este edificatoare în acest sens. Însă sistemul imunitar nu poate fi atât de mult stimulat precum am crede, atrage atenţia specialistul.
„Sunt foarte multe produse farmaceutice, parafarmaceutice sau suplimente alimentare care sunt descrise drept stimulente ale sistemului imunitar, însă lucrurile nu stau chiar așa. Mai degrabă, sistemul imunitar ar putea fi… lăsat în pace. El face parte din sistemele inteligente și complexe ale corpului nostru și are capacitatea de a funcționa perfect dacă are condițiile optime. Sunt mulţi factori însă, care îi încurcă funcționarea : stresul, obezitatea, alimentația, sedentarismul”.
Stresul, cel mai mare duşman al imunităţii
În contact cu un virus, corpul nostru reușește să creeze anticorpul necesar pentru a-l combate. Are o inteligență extraordinară. Dar sunt factori care afectează funcționarea sistemului imunitar şi pe care trebuie să îi combatem ca mecanismele noastre de apărare să funcţioneze la capacitatea maximă.
Unul dintre cei mai importanţi factori externi care pot deregla sistemul imunitar este stresul, subliniază medicul. „Cu cât crește mai mult secreția hormonilor stresului – cortizol și adrenalină – cu atât energia din corp este direcționată mai mult către sistemul cardiovascular și muscular, care se activează în aceste momente. Iar celelalte sisteme, inclusiv cel imunitar, cad în plan secund. În momentele de stres acut e ca atunci când ai apăsa pe un buton de ON/OFF și ai bloca temporar sistemul imunitar. Unele studii arată că expunerea la un virus sau o bacterie într-un interval de până la trei ore de la expunerea la un factor mare de stres ne prinde cu garda jos, deși în condiții obișnuite acel virus sau acea bacterie nu ne-ar fi creat probleme”, relatează dr. Mihaela Roşianu.
De-a lungul vieții intrăm în contact cu milioane de patogeni care ne solicită sistemul imunitar, însă corpul nostru îi anihilează fără ca noi măcar să fim conștienți de acest lucru, adaugă medicul. Însă, când am fost supuși unui stres intens, când intrăm în contact cu un patogen – fie el și de virulență medie – corpul va fi mai vulnerabil. Iar dacă stresul este la un nivel mai mic, dar persistent, dacă nici noaptea nu ne odihnim adecvat, scade procentul de eficienţă a sistemului imunitar.
Surplusul de greutate ne afectează imunitatea
Obezitatea a fost mereu legată de afecțiunile cardiovasculare, metabolice, de diabetul și de imunitate, dar abia în ultimul timp legătura dintre kilogramele în plus și imunitate a ajuns în lumina reflectoarelor. Indiferent de gradul de obezitate, chiar și atunci când suntem doar supraponderali, surplusul de greutate ne afectează imunitatea.
„Dacă suferim de obezitate, putem lua echinacea, vitamina C, care ajută sistemul imunitar, dar vom rămâne în continuare cu kilogramele în plus care afectează capacitatea de funcționare optima a sistemul imunitar. Și atunci, trebuie să înlăturăm cauza”, atenţionează medicul.
Fără mişcare, lăsăm garda jos
Mişcarea este şi ea unul dintre factorii de care depinde buna funcţionare a sistemului imunitar. Ea este strâns legată de sistemul limfatic, la rândul său esenţial pentru imunitatea corpului nostru.
„Sistemul limfatic este o parte a sistemului nostru circulator care nu are nicio „pompă”, niciun mecanism care să împingă limfa. Circulația limfei se face doar prin mișcarea corpului, prin contracția musculaturii scheletice, și prin respirația amplă – pompa toracală. Altfel, când suntem angrenați în procese mentale, respirația devine superficială. Iar când limfa nu circulă, capacitatea sistemului nostru imunitar va scădea notabil. Apoi, mișcarea reduce stresul prin relaxarea sistemului nervos și prin consumarea adrenalinei deja secretate în sânge. Totul este interconectat. Așa că nu prea există o singură soluție. De fapt, imunitatea este direct legată de întregul nostru stil de viață”, spune doctorul Mihaela Roşianu.