Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, vineri, despre politizarea sănătății și despre cele peste 200 de centre de evaluare din țară pentru pacienții depistați cu COVID.
Alexandru Rafila a spus că centrele de prevenție vor ajuta la gestionarea pandemiei de COVID-19. Chiar dacă ajungem la un nivel mare de cazuri, faptul că vor fi tratate preventiv va elibera presiunea asupra spitalelor. Rafila a precizat faptul că avem aproape 20.000 de cazuri pe zi, dar dintre cei infectați, doar 2% ajung în spital.
”Programul este flexibil, să nu uităm că acolo lucrează medici. Nu putem să menținem program de 24/24, asta pentru că vorbim de resursă umană. Este bine că avem aceste centre funcționale, dar trebuie să ținem cont că trebuie să avem și resursă umană pentru gestionare.
Trebuie să vedem, în primul rând, dacă funcționează și care este adresabilitatea. Nu pot să aloc resurse, dacă nu va exista cerere.
Noi avem aproape 20.000 de cazuri la nivel național, dar dintre aceștia doar 2% au ajuns la internare în spital. Astfel de chestiuni sunt în evoluție, iar dimensionarea se face în funcția de cerere.
Acest sistem de centre de evaluare, cu siguranță peste o lună va arăta altfel. Este un sistem care ne va ajuta și nu doar în cazul pandemiei de COVID-19, ci și în alte cazuri”, a spus Alexandru Rafila.
„Primul gând, de când am preluat Ministerul Sănătății, a fost să creștem accesul la testare. O persoană care are o formă ușoară sau medie, dar care și comorbidități, au ocazia să facă o investigație completă, analiză și un CT. Sunt 230 de centre în toată țara. Sunt pentru cei care sunt pozitivi.
Dacă un pacient necesită un tratament antiviral, îl primește în acest centru. Dacă are nevoie de oxigen, este îndrumat la spital.
Nu poți face discriminate între un pacient cu COVID și unul care are altă boală”, a spus Alexandru Rafila.