0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinarea anti Covid nu afectează fertilitatea, însă infectarea da

Vaccinarea anti Covid nu afectează fertilitatea, însă infectarea da

Un studiu realizat de cercetători americani aduce noi dovezi că vaccinarea împotriva Covid-19 nu afectează fertilitatea, în timp ce infecția cu SARS-CoV-2 poate reduce fertilitatea pe termen scurt la bărbați.

Vaccinarea împotriva Covid-19 nu afectează fertilitatea niciunuia dintre parteneri, arată un studiu condus de cercetători de la Boston University School of Public Health, publicat săptămâna trecută în  în American Journal of Epidemiology, conform 360medical.ro.

Studiul prospectiv pe cupluri care încearcă să conceapă nu a găsit nicio asociere între vaccinarea împotriva Covid-19 și fecundabilitate – probabilitatea obţinerii unei sarcini într-un ciclu menstrual, fără contracepţie – la partenerii de sex feminin sau masculin care au primit vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna sau Johnson & Johnson.

Covid poate afecta fertilitatea masculină, pe termen scurt

În schimb, noile cercetări indică faptul că infecția cu SARS-CoV-2 în rândul bărbaților poate reduce temporar fertilitatea, un rezultat care ar putea fi evitat prin vaccinare, spun cercetătorii. 

„Multe dintre persoanele aflate la vârsta reproducerii au invocat îngrijorare cu privire la fertilitate, ca motiv pentru a nu se vaccina. Studiul nostru arată pentru prima dată că vaccinarea împotriva Covid-19 la oricare dintre parteneri nu are legătură cu fertilitatea în rândul cuplurilor care încearcă să conceapă prin contact sexual. Perioada până la sarcină a fost foarte asemănătoare, indiferent de starea vaccinării”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Amelia Wesselink, profesor asistent de epidemiologie la BUSPH.

Wesselink și colegii săi au analizat datele sondajului privind vaccinarea împotriva Covid-19, infectarea și fecundabilitatea, în rândul participanților de sex feminin și masculin în studiul online PRESTO, un studiu în curs de desfășurare finanțat de NIH – Institutele Naționale de Sănătate din Statele Unite – care înscrie femei care încearcă să conceapă și le monitorizează de la preconcepție până la șase luni de la naștere.

Rate de fertilitate identice la persoanele vaccinate și nevaccinate

Printre participanții la studiu s-au aflat 2.126 de femei din SUA și Canada care au furnizat informații socio-demografice, despre stilul de viață, factorii medicali și caracteristicile partenerilor lor în perioada decembrie 2020 – septembrie 2021. Participantele au fost monitorizate până în noiembrie 2021.

Cercetătorii au calculat probabilitatea de concepție pe ciclu menstrual folosind datele ultimei perioade menstruale raportate de participante, durata tipică a ciclului menstrual și starea sarcinii.

Rata fertilității în rândul participantelor de sex feminin, care au primit cel puțin o doză de vaccin, a fost aproape identică cu cea a participantelor de sex feminin nevaccinate. Fecundabilitatea a fost similară și pentru partenerii de sex masculin care au primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid-19 în comparație cu participanții de sex masculin nevaccinați. Analizele suplimentare care au luat în considerare numărul de doze de vaccin, marca vaccinului, istoricul infertilității, ocupația și regiunea geografică nu au indicat, de asemenea, niciun efect al vaccinării asupra fertilității.

„Datele oferă dovezi liniștitoare că vaccinarea anti-Covid la oricare dintre parteneri nu afectează fertilitatea în rândul cuplurilor care încearcă să conceapă. Modelul prospectiv al studiului, dimensiunea mare a eșantionului și populația de studiu eterogenă din punct de vedere geografic sunt punctele forte ale studiului, precum și controlul nostru pentru multe variabile, cum ar fi vârsta, statutul socio-economic, condițiile de sănătate preexistente, ocupația și nivelul de stres”, spune autorul principal al studiului, dr. Lauren Wise, profesor de epidemiologie la BUSPH.

Disfuncții de reproducere la bărbații testați pozitiv la Covid-19

În timp ce infecția cu SARS-CoV-2 nu a fost puternic asociată cu fertilitatea, bărbații care au fost testați pozitiv pentru Covid-19 în termen de 60 de zile de la un anumit ciclu au avut o fertilitate redusă în comparație cu bărbații care nu au fost testați pozitiv sau bărbații care au fost testați pozitiv cu cel puțin 60 de zile înainte. Aceste date susțin cercetările anterioare care au legat infecția cu SARS-CoV-2 la bărbați de o calitate slabă a spermei și alte disfuncții de reproducere.

Autorii studiului speră ca aceste date să ajute la scăderea îngrijorărilor legate de vaccinurile împotriva Covid-19 și fertilitate, care au apărut în urma unor relatări care susțineau că femeile se confruntă cu modificări ale ciclului menstrual în urma vaccinării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS