Un studiu realizat în Marea Britanie arată că unii dintre pacienții care se resimt și la luni de zile după vindecarea de COVID au sechele pulmonare ascunse, ce nu pot fi depistate la radiografie sau la CT. Au putut fi localizate folosind o nouă metodă de scanare cu gaz xenon, informează TVR.
Sunt persoane care, deși au avut o formă medie sau ușoară de COVID și nu au fost în spital, au probleme chiar la multe luni de la vindecare, respiră greu, obosesc repede și inexplicabil. La investigațiile medicale obișnuite – radiografii pulmonare și CT- uri – nu s-a depistat nimic anormal, ci doar la scanarea cu xenon.
Prof. Fergus Gleeson, Universitatea Oxford: „Sunt pacienţi care au CT absolut normal, dar i-am investigat cu gaz xenon. Xenonul se comportă la fel ca oxigenul. Vedeţi, intră în plămâni, în fluxul sangvin. În zonele închise la culoare, xenonul, ca și oxigenul, nu poate intra”.
Studiul a fost realizat pe un grup mic de foști pacienți COVID, dar va fi extins. În jur de 70 la sută dintre ei aveau asemenea sechele ascunse.
Sunt anomalii microscopice care, spun cercetătorii, pot fi observate și la foști pacienți care nu au simptome de COVID prelungit. De aceea, în viitoarele studii britanice, vor fi incluse și persoane care au trecut ușor peste boală și care nu au, aparent, niciun fel de leziuni.