0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaSuplimentele cu vitamina D scad riscul de boli autoimune

Suplimentele cu vitamina D scad riscul de boli autoimune

Un studiu recent a arătat că suplimentele pe bază de vitamina D, cu sau fără Omega 3, au scăzut riscul de a dezvolta boli autoimune.

Sunt disponibile foarte puține tratamente eficiente pentru bolile autoimune, dar unele studii preclinice au intuit faptul că suplimentele, inclusiv cele pe bază de vitamina D și de acizi grași Omega 3, ar putea avea efecte benefice, relatează Viața Medicală.

Studiul VITAL dă speranțe

În cadrul unui studiu nou publicat în BMJ, una dintre cele mai cunoscute reviste medicale de specialitate, investigatorii de la Brigham and Women’s Hospital (al doilea cel mai mare spital didactic al Harvard Medical School) au evaluat dacă administrarea de suplimente cu vitamina D și/sau cu acizi grași Omega 3 ar putea influența ratele de boli autoimune.

Echipa de cercetători, scrie sursa citată, a testat această ipoteză într-un studiu randomizat, referitor la vitamina D și la Omega 3, la scară largă (intitulat VITAL). În acest studiu, participanții au fost urmăriți pe o perioadă de aproximativ cinci ani.

Suplimente non-toxice au potențialul de a preveni boli autoimune

Investigatorii au descoperit că persoanele care au luat suplimente cu vitamina D sau suplimente cu vitamina D și acizi grași Omega 3 au avut o rată semnificativ mai scăzută de a dezvolta boli autoimune, comparativ cu persoanele care au luat placebo.

„Este foarte interesant să avem aceste rezultate noi și pozitive de pe urma unor vitamine și suplimente non-toxice care au potențialul de a preveni boli de acest gen”, a declarat autorul senior al studiului, dr. Karen Costenbader, din cadrul departamentului de Reumatologie, Inflamație și Imunitate de la Brigham.
Ea a adăugat: „Aceasta este prima dovadă directă pe care o avem cum că suplimentele administrate zilnic pot reduce incidența bolilor autoimune, și pare să fie un efect și mai pronunțat după doi ani de suplimentare cu vitamina D.”

Care sunt dozele recomandate

În încheiere, cercetătoarea a subliniat că așteaptă încurajează societățile profesionale să ia în considerare aceste rezultate și datele ce urmează să apară atunci când dezvoltă viitoare ghiduri și recomandări pentru prevenția bolilor autoimune la adulții vârstnici și la cei de vârstă mijlocie.

„Acum, când pacienții mei, colegii mei sau prietenii mei mă întreabă ce vitamine sau suplimente le-aș recomanda să ia pentru a reduce riscul de boli autoimune, eu am recomandări bazate pe noi dovezi științifice pentru femeile cu vârsta de 55 de ani și peste și pentru bărbații cu vârsta de 50 de ani și peste. Eu sugerez să ia vitamina D de 2000 UI pe zi și acizi grași Omega 3 din surse marine (ulei de pește), 1000 mg pe zi – dozele pe care le-am folosit în [studiul] VITAL”, a mai declarat dr. Karen Costenbader.

Deficitul de vitamina D a mai fost asociat cu dezvoltarea de boli autoimune, însă studiul VITAL vine cu noi date și dovezi privind eficiența suplimentelor în prevenirea acestor afecțiuni.

Un alt studiu recent a avut rezultate similare

În 2021, un alt studiu a ajuns la concluzii similare.
Prof. JoAnn Manson a rezumat importanța cercetării pentru Medical News Today:

„Atât vitamina D, cât și acizii grași omega-3 marini au proprietăți imunomodulatoare și antiinflamatorii. Astfel, descoperirea noastră că suplimentele de vitamina D, în combinație cu acizii grasi omega-3 de origine marina reduc riscul de a dezvolta tulburări autoimune este plauzibilă din punct de vedere biologic și necesită studii suplimentare. Descoperirile sunt interesante, deoarece nu sunt disponibile alte terapii preventive care să reducă riscul de a dezvolta aceste afecțiuni grave de sănătate si de a produc efecte de ameliorare a simptomatologiei la pacienții cu boala instalată”.

Îmbolnăvirea este posibilă deoarece această vitamină intervine în reglajul a peste 200 de gene. Pentru bolile autoimune, lipsa de vitamina D a fost corelată cu scleroza în plăci, artrita reumatoidă, boala lui Crohn și diabetul de tipul 1.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS