6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEpidemie de miopie până în 2050? La copii, pandemia a triplat cazurile

Epidemie de miopie până în 2050? La copii, pandemia a triplat cazurile

În ultimii ani, un număr crescător de studii a subliniat legătura dintre lipsa de expunere la lumina naturală şi dezvoltarea miopiei la copii.

O persoană din 3 dezvoltă miopie

Conform cercetătorilor, multiple cauze ar putea explica de ce cazurile la vârstă adultă au crescut de la o persoană din 5 la o persoană din 3.

Creşterea duratei studiilor, a timpului liber petrecut în faţa ecranelor multiple (televizoare, console, tablete), modificarea regimului alimentar se numără printre cauze.

Pandemia a dus la triplarea cazurilor de miopie în China

În cazul copiilor, perioada de pandemie a avut un efect defavorabil. Cercetătorii au observat că, după prima perioadă de lockdown, s-au înmulţit cazurile de miopie la micuţii de peste 6 ani. În China, după 4 luni de izolare – din februarie până-n mai 2020 – proporţia copiilor miopi de peste 6 ani s-a triplat, conform unui studiu publicat în JAMA Ophtalmology.

Societatea americană de oftalmologie, care a studiat evoluţia incidenţei miopiei din 2000 încoace şi a făcut previziuni pentru următorii 30 de ani, arată că jumătate din populaţia lumii ar putea suferi de această tulburare de vedere în 2050.

Oftalmologii americani pledează pentru implementarea unor strategii de prevenire la nivel mondial  – mai precis, examene oculare regulate atât la copii, cât şi la adulţi.

Creșterea cazurilor de miopie la adulți, îngrijorătoare

Mai nou, creşterea cazurilor de miopie la vârsta adultă, mai precis la persoanele născute la finele anilor ’60, este cea care îngrijorează oamenii de ştiinţă.

„De acum încolo, este vorba de o problemă de sănătate publică, urgentă la nivel internaţional”, subliniază cercetătorii de la UK Biobank Eye and Vision Consortium, citaţi de publicaţia Top Santé.

Cercetătorii au colectat date despre sănătatea ochilor de la 107.442 participanţi la studiul UK Biobank, cu vârste între 40 şi 69 de ani, născuţi între 1939 şi 1970. Specialiştii au putut determina faptul că pesoanele născute la finele anilor ’60 sunt cu 10% mai susceptibile de a suferi de miopie decât cele născute cu trei decenii mai devreme – şi că majoritatea au devenit mioape la vârstă adultă.

La persoanele născute între 1939 şi 1944, 12,6% au dezvoltat miopie în copilărie şi 7,4% mai târziu, în viaţa adultă. La cele născute între 1965 şi 1970, 15,6 % au dezvoltat miopie în copilărie şi 13,6% în viaţa adultă.

Ce este miopia și cum se manifestă?

Miopia este o afecțiune oftalmologică care se manifestă prin dificultăți de vedere clară a obiectelor îndepărtate. Cu alte cuvinte, o persoană care suferă de miopie va vedea „în ceață” la distanță, dar nu va avea nicio problemă în a vedea clar obiecte situate în apropiere, dacă vorbim de miopie mică sau medie.

Miopia face parte din afecțiunile oftalmologice din categoria viciilor de refracție, împreună cu hipermetropia și astigmatismul.

Miopia este un viciu de refracție. În cazul unui ochi normal fără dioptrii (emetrop), razele de lumină trec printr-un proces de refracție în momentul în care parcurg mediile transparente ale ochiului (corneea, umoarea apoasă, cristalinul și corpul vitros), iar lumina este focalizată pe retină. În cazul ochiului care suferă de miopie, lumina va focaliza în fața retinei, ceea ce va cauza o imagine neclară la distanță.

Bolnavul de miopie poate să fie un nou-născut, un copil, un adolescent sau o persoană în vârstă. Miopia poate apare la orice vârstă, dar poate avea cauze diferite. Pentru a putea fi tratată corespunzător este important să cunoaștem cauzele miopiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS