Valul Omicron este de neoprit. Cifrele sar în aer de la o zi la alta, iar marile orașe se confruntă cu incidențe record. Dolul a depășit deja 1000 de cazuri noi raportate într-o singură zi, iar pentru ultimele două săptămâni, rata de infectare din Craiova este de aproape 20 de persoane la mia de locuitori.
Numărul real poate fi de câteva ori mai mare, iar relaxarea condițiilor de izolare și carantinare nu fac decât să lase frâu liber imunizării naturale în masă. Deși numărul internărilor nu a crescut atât de puternic ca în valurile precedente, joi se aflau deja aproape 1000 de persoane la terapie intensivă, dintre care 38 sunt doljeni.
Conform analizei cazurilor secvențiate săptămâna trecută, tulpina Omicron este vinovată de 90% din totalul ultimelor infectări.
Predicție sumbră: „Omicron ne va vizita pe fiecare acasă în acest val”
În timp ce autoritățile spun că săptămâna viitoare e posibil să atingem vârful valului 5, vârful spitalizărilor și al deceselor este decalat, astfel că prognoza pentru următoarea perioadă este destul de sumbră. Cercetătorul Octavian Jurma transmite că nu este exclus ca numărul deceselor din acest val să îl egaleze pe cel din valul Delta, când România a fost fruntașă la numărul de morți raportat la populație. Jurma face o predicție sumbră: „Autoritățile noastre confundă liniștea dinaintea furtunii cu dispariția furtunii. Ei se pregătesc de relaxare, când ar trebui să se pregătească pentru furtună. Omicron ne va vizita pe fiecare acasă în acest val. Depinde doar de noi dacă îl intâmpinăm cu apărarea imunitară instruită prin vaccinare sau nu.”
Acesta spune că numărul maxim de copii internați din valul Omicron va fi dublu față de valul Delta. Recordul de copii internați din valul Delta a fost de 515 copii, iar miercuri erau deja 838 de copii internați în spital, dintre care 19, la ATI.
Incidența în Craiova se apropie de 20 la mie
Joi a fost a doua zi consecutivă cu peste 1000 de cazuri înregistrate în 24 de ore în județul Dolj: 1088.
Incidența cazurilor din Craiova a crescut la 18,43 la mie, în timp ce Cârcea rămâne pe primul loc în topul județean al infectărilor cu nu mai puțin de 25,8 cazuri la mia de locuitori.
La asemenea cifre, cu focare în școli și copii care devin vectori de transmitere a virusului în familie, probabilitatea de a scăpa din acest val neinfectat scade vertiginos. De altfel, cadrele didactice din școlile din Craiova se plâng deja că închid clasă după clasă și că fac cu greu față nevoii de suplinire a dascălilor infectați.
La ATI, numărul aproape s-a dublat într-o săptămână
Numărul de spitalizări crește treptat, însă cu adevărat îngrijorătoare este curba ascendentă a internărilor în secțiile de terapie intensivă. 38 de doljeni se aflau joi în secțiile ATI Covid, cu 5 mai mult decât în ziua precedentă și cu 17 mai mult decât în urmă cu 7 zile!
În vârful valului al cincilea, numărul maxim de pacienți internați la ATI era de 50 în Dolj (numărul maxim de paturi), cu alți pacienți în așteptare în Unitatea pentru Primiri Urgențe.
Cu toate astea, gradul de ocupare al paturilor din toate secțiile Covid de la nivelul județului se menține suficient de scăzut ca să nu pună probleme legate de asistența medicală. Joi, 26.42 % din paturile Covid erau ocupate în Dolj, departe de media națională de 45%.