7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Maxim Steiner: Pandemia a blocat turismul dentar și a dus la agravarea afecțiunilor stomatologice

Dr. Maxim Steiner: Pandemia a blocat turismul dentar și a dus la agravarea afecțiunilor stomatologice

Pandemia a lovit puternic multe domenii, iar medicina dentară nu a fost nici ea ocolită de efectele colaterale produse de Covid. Turismul dentar, care a înflorit în România pe fondul creșterii calității standardelor din clinicile stomatologice și a prețurilor mult mai avantajoase decât în străinătate, a avut și el de suferit, spune medicul stomatolog Maxim Steiner.

Reporter: Cum a afectat pandemia serviciile medicale stomatologice?

Dr. Maxim Steiner: Influența a fost vizibilă. Pacienții se tem sau sunt descurajați de restricții și de valurile pandemice. Dar oamenii trebuie să vină la cabinet, să aibă încredere și curaj și să vină. Pentru că altfel, când amână, problemele minore devin majore. Mai greu și mai costisitor de tratat.

O mare parte din clienții clinicilor stomatologice din țară sunt românii care locuiesc în străinătate și care veneau în România, la noi, special pentru serviciile oferite aici, pentru că raportul calitate-preț este mult mai bun în țară decât în afară. Iar toate aceste restricții și valurile pandemice 4 și 5, care s-au succedat într-o perioadă destul de scurtă, i-au făcut să evite deplasările în țară. Turismul dentar a suferit o scădere foarte mare din cauza pandemiei, este deja un fenomen generalizat.

Reporter: Care sunt consecințele acestei scăderi?

Dr. Maxim Steiner: Efectele acestei scăderi se vor vedea în viitor, se vor reflecta în afecțiuni stomatologice agravate din lipsa controalelor periodice, în tratamente mai complexe. Toate marile clinici stomatologice au fost afectat de acest fenomen. În vară lucrurile s-au mai deblocat pentru o perioadă, au fost acele luni de acalmie și pacienții au profitat pentru a veni în țară. Însă din toamnă turismul dentar a intrat în picaj și deocamdată nu dă semne de revenire. În plus, creșterile de prețuri pentru nevoile zilnice, scăderea puterii de cumpărare au contribuit la neglijarea sănătății.

Sunt pacienți cărora le-am inserat implanturi și nu au mai venit la consult de un an de zile.

Oamenii vorbesc mult despre închiderea mall-urilor sau a restaurantelor, dar prea puțin despre cum pandemia a afectat domeniul sănătății.

Reporter: Ce se întâmplă atunci când amânăm prea mult vizita la stomatolog?

Dr. Maxim Steiner: Dacă vorbim de un dinte natural, atunci când apare o carie și este tratată la timp, tratăm o simplă carie. În momentul în care amânăm tratamentul, procesul avansează, uneori lent, alteori mai rapid, fără durere. De aceea, de multe ori, nu ne dăm seama că avem această carie, dacă nu este pe o suprafață vizibilă. Dacă este între dinți, cum apar în general, ne dăm seama prea târziu, când se ivește durerea, pentru că este cauzată de nerv. Iar acest lucru înseamnă că trebuie să facem tratament de canal, care presupune ulterior pivot și coroană.

Reporter: Care sunt riscurile în cazul neglijării implanturilor?

Dr. Maxim Steiner: În cazul implanturilor, dacă ele au fost cusute și au rămas sub gingie, nu s-a făcut dezvelirea, în principiu rămân în siguranță, acoperite. Mai există, totuși, riscul ca alimentele mai solide să tocească gingia, să o găurească și să ajungă la implant.

Dacă implantul a fost montat cu capăt de vindecare, adică partea protetică este afară, există un risc, la fel ca pe dintele natural, să se întâmple unele lucruri, precum retragerea gingivală, care apoi poate duce la o retragere de os. Se poate ajunge chiar la pierderea implantului. Dacă se descoperă în fază inițială, problema se poate trata. Dar dacă se descoperă prea târziu, se poate ajunge și la pierderea implantului.

După orice implant, e nevoie de consulturi periodice. Și după montarea coroanei la implant, trebuie făcut un control la șase luni, așa cum ar trebui în mod firesc să se întâmple vizita la stomatolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS