Valul Omicron dă semne de scădere atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Dolj. Totuşi, specialiştii atrag atenţia că, deşi vârful infectărilor pare să fi fost depăşit, există un decalaj între acestea şi numărul de internări sau decese, care ar putea atinge vârful chiar în această perioadă. Semnele sunt bune în Dolj, unde spitalizările par să fi frânat notabil în ultima săptămână.
Gradul de ocupare al paturilor Covid din Dolj aproape că a stagnat în ultimele şapte zile, iar incidenţa a scăzut constant din data de 11 februarie, când a atins vârful atât în Craiova, cât şi la nivelul judeţului. Dar, spre deosebire de majoritatea judeţelor, în Dolj procentul de ocupare al paturilor din secţiile Covid a rămas mult mai mic. De altfel, trei judeţe din Oltenia se află în primele opt cu cel mai mic procent de paturi ocupate.
Cel mai mic grad de ocupare al paturilor Covid este în Mehedinţi, 21,96%. Pe locul al treilea, în ordinea crescătoare, este Gorjul, cu 29,63%, iar Dolj este pe al optulea loc, cu 36,56% şi o creştere de doar un procent faţă de acum şapte zile. Creşterea nesemnificativă este relevantă în cursul pandemiei, comparativ cu săptămânile trecute. În perioada de accelerare a valului 5, Doljul avea o creştere săptămânală de 10% a gradului de ocupare a paturilor Covid.
Incidenţa, în scădere de o săptămână
Şi incidenţa este într-o continuă scădere în Dolj începând din data de 12 februarie, după ce pe 11 februarie judeţul pare să fi atins vârful incidenţei din valul Omicron. La acea dată, rata de infectare urcase la 15,58 la mie la nivelul judeţului, iar în Craiova era de 28,63 la mie. Ieri, incidenţa era de 26,17 la mie în Craiova, iar pentru Dolj scăzuse la 14,67 la mie. În ceea ce priveşte numărul de cazuri depistate în 24 de ore, vârful a fost atins pe 1 februarie, cu 1103 infectări.
La terapie intensivă, numărul pacienţilor se menţine la acelaşi nivel
Şi la terapie intensivă numărul pacienţilor pare să stagneze la aproximativ 40 de persoane. Joi se aflau în secţiile ATI 42 de persoane din judeţ.
Joi, au fost depistate 555 de persoane pozitive în Dolj. La principala unitate care tratează bolnavi de coronavirus, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, erau internaţi 129 pacienţi cu Covid-19, dintre care 118 din Dolj. La Spitalul Judeţean de Urgenţă erau internate 90 de persoane cu Sars-Cov2 (74 din Dolj).
1435 de doljeni au murit până acum în urma infectării cu noul coronavirus.
De la începutul pandemiei, 10,35% dintre locuitorii judeţului s-au infectat oficial cu coronavirus, procentul plasând Doljul pe locul 12 la nivel naţional.