Ginsengul, cunoscut popular ca “rădăcina vieții”, este o plantă folosită în mod tradițional pentru proprietățile sale tonice, creșterea rezistenței, efectele benefice de la nivelul digestiei și stimularea imunității. În funcție de tipul de ginseng administrat, efectele pot fi diferite, de aceea este important de știut că există două tipuri principale de ginseng: ginseng asiatic sau coreean (den. lat. Panax ginseng) și ginseng american (den. lat. Panax quinquefolius).
Dovezile științifice
Deși la modul general beneficiile utilizării ginsengului par a fi universal acceptate, dovezile științifice pentru unele dintre acestea nu sunt edificatoare, unele fiind chiar contradictorii. Spre exemplu, o analiză a cinci studii realizată în 2010 a concluzionat că lipsesc dovezile solide referitoare la beneficiile ginsengului în îmbunătățirea capacității cognitive, atât în cazul persoanelor sănătoase, cât și în cazul persoanelor care suferă de diverse afecțiuni neurologice. Pe de altă parte, studii mai recente au arătat că ginsengul prezintă potențial în îmbunătățirea capacității cognitive, efect atribuit proprietăților antioxidante ale rădăcinii de ginseng. Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, trebuie ținut cont de faptul că lotul de persoane care a luat parte la cercetare a fost unul de dimensiuni restrânse.
Poate ajuta la stimularea activităţii fizice şi mentale
Ginseng poate ajuta la stimularea activității fizice și mentale la persoanele care se simt slăbite sau suferă de oboseală cronică. În plus, o cercetare din 2014 a prezentat ginsengul american ca un posibil răspuns pentru pacienții oncologici care suferă de oboseală accentuată corelată cu boala.
La momentul actual există un număr limitat de dovezi care să ateste faptul că ginsengul asiatic poate îmbunătăți profilul glicemic al pacienților cu diabet. În 2014, cercetătorii au analizat 16 studii care aveau ca scop determinarea influenței ginsengului asupra nivelului glicemiei și deși rezultatele finale au fost încurajatoare, este nevoie de mai multe cercetări deoarece pacienții incluși în studii erau persoane care prezentau oricum un control relativ bun al valorilor glicemiei.
Un alt beneficiu atribuit ginsengului este acela de tratament pentru disfuncțiile erectile. Ginsengul asiatic pare a avea un efect benefic în cazul acestei afecțiuni, fie că este vorba de extractul din rădăcina de ginseng sau din fructele de ginseng. Deși rezultatele sunt promițătoare, este nevoie de studii mai ample pentru a-i oferi caracterul de certitudine acestui beneficiu. Spre deosebire de medicamentele prescrise pe rețetă medicală pentru disfuncția erectilă care se administrează atunci când este necesar, ginsengul pare a fi util pentru disfuncția erectilă numai dacă este administrat zilnic.
Există riscuri?
Ginsengul este în general bine tolerat, cu efecte secundare rare de tipul durerilor de cap, problemelor de somn, gastrointestinale sau reacții alergice. Cea mai bună recomandare este aceea de a consulta obligatoriu un medic înainte de a începe tratamentul cu acest supliment alimentar deoarece acesta poate interacționa cu alte medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau medicația contra hipertensiunii arteriale, altor boli cadiace, bolilor psihiatrice și diabetului.
Nu este recomandat cu alte stimulente precum cofeina din cauza posibilului efect excitant nervos
Concluzie
Deși necesită studii mai ample și realizarea de cercetări folosind extracte standardizate din diferite specii de ginseng, premisele sunt încurajatoare și beneficiile ginsengului par a fi multiple.
Remediile pe bază de plante sunt populare și reprezintă o piață în creștere, dar nu trebuie uitat faptul că, dacă un produs este natural, nu înseamnă că este sigur și nu prezintă niciun pericol. Prin urmare, consultați medicul sau farmacistul cu privire la orice medicament pe care doriți să vi-l administrați.
Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!