-1.9 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateÎn luna sănătăţii orale, copiii din Dolj învaţă despre îngrijirea dinţilor

În luna sănătăţii orale, copiii din Dolj învaţă despre îngrijirea dinţilor

Copiii din clasele primare vor învăța, în luna martie, mai multe despre îngrijirea dinților, prin intermediul unei campanii dedicate sănătății orale și inițiate de Ministerul Sănătății.

La nivel județean, activitățile de informare vor fi coordonate de către Direcția de Sănătate Publică Dolj, cu ajutorul medicilor stomatologi și a medicilor școlari, iar în mediul rural, cu sprijinul echipelor de asistență comunitară.

Elevii din clasele primare vor primi informaţii utile de la medici

Sub genericul „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, campania își propune să crească numărul elevilor informați despre importanța sănătății dentare, în luna în care se marchează Ziua Mondială a Sănătății Orale (20 martie).

„Ne dorim ca elevii să înțeleagă că este important să adopte comportamente sănătoase pentru dinții lor, să își formeze niște deprinderi și să afle de ce tratamentul potenațialelor probleme dentare trebuie să fie făcut la timp, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare”, transmite dr. Narcisa Dinică, DSP Dolj.
Pe tot parcursul lunii martie, DSP Dolj își propune informarea unui număr cât mai mare de copii cu privire la importanța păstrării unei igiene orale corecte, încurajând comportamente sănătoase.

„Un mesaj-cheie, ușor de reținut de către copii, este așa-zisa regulă 2/2/2: spălatul pe dinți de 2 ori pe zi, periajul dentar timp de 2 minute și vizita la medicul dentist de 2 ori pe an”, precizează dr. Dinică.

Cariile şi boala peridontală, cele mai frecvente boli infecţioase

Printre obiceiurile sănătoase esențiale se mai numără evitarea, pe cât posibil, a consumului în exces de dulciuri în favoarea consumului zilnic de fructe și legume, schimbarea periuței de dinți cât mai des (la 3 luni) și folosirea, la recomandarea medicului stomatolog, a aței dentare, a apei de gură și a periutelor interdentare.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 90% din populaţia lumii suferă în cursul vieţii de afecţiuni orale şi multe dintre acestea pot fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii.

Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

Doar 15% dintre români merg la stomatolog de două ori pe an

Cel mai recent studiu despre sănătatea orală realizat în România de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică arată că 18% dintre participanți se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți, 33,7% se spală mai puțin de două minute pe dinți și doar 33,6% în maximum 15 minute după ce mănâncă.

Numai 70,2% din respondenți au fost instruiți cu privire la tehnica corectă de periaj al dinților și doar 28,2% își schimbă lunar periuța de dinți.

Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale, 1,9% dintre participanți spun că nu utilizează pastă de dinți și doar 57,3% utilizează o pastă de dinți cu fluor. 24,7% folosesc doar periuța de dinți, 55,6% folosesc apa de gură și 29,5% ața interdentară.

Un procent relativ mare, 48,7%, utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale, iar 24,9%  folosesc scobitori. În ceea ce privește starea de sănătate orală, doar 27,6% dintre participanții la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut niciun disconfort la nivelul dinților și doar 15,9% se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog.

Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool și fumat, doar 50,4% dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53,4% nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61,3% nu consumă deloc băuturi alcoolice. 20,1% dintre participanții la studiu fumează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS