2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAutomedicaţia iraţională, subiectul unei campanii de informare

Automedicaţia iraţională, subiectul unei campanii de informare

În perioada 14-27 martie 2021, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România organizează Campania Naționale de Sănătate Publică MedAccess, pentru conştientizarea riscurilor utilizării de medicamente şi suplimente alimentare în mod iraţional. Utilizarea rațională a suplimentelor alimentare și creșterea gradului de conștientizare a problemei deficitului de medicamente esențiale cu care se confruntă România trebuie să reprezinte un punct de interes pentru toți specialiștii din domeniul medical, dar și pentru publicul larg, transmite federaţia.

Automedicaţia iraţională, exacerbată de pandemie şi criza războiului

În ultimii ani, automedicaţia iraţională a devenit un fenomen generalizat, exacerbat de pandemia Covid. Foarte multe persoane au recurs la medicamente „în scop preventiv” în mod greşit, în speranţa că acestea vor preveni infectarea cu noul coronavirus, sau au utilizat scheme de tratament anti Covid vehiculate pe Internet fără a consulta medicul. În prezent, teama de un accident nuclear, survenită pe fondul conflictului militar din Europa, i-a făcut pe români să golească rafturile de iod din farmacii. Specialiştii avertizează că iodura de potasiu nu trebuie luată preventiv şi că produsele din farmacie sunt, în general, specifice pentru tratarea anumitor afecţiuni ale glandei tiroide, iar concentraţia substanţei nu este cea potrivită în caz de accident nuclear. Comportamentul iraţional poate afecta persoanele cu afecţiuni tiroidiene, care sunt expuse riscului de a nu mai găsi medicaţia necesară în farmacii.

Pentru a creşte gradul de informare cu privire la aceste probleme, în perioada următoare atât în mediul online, cât și în centrele universitare în care activează cele 8 Asociații Locale membre FASFR, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea. Sibiu, Târgu-Mureș, Timișoara se vor desfășura activități de informare.
Campania urmăreşte să contribuie la combaterea automedicaţiei iraţionale, să evidenţieze efectele benefice și limitările suplimentelor alimentare şi să discute despre utilizarea lor corectă, dar şi să aducă în discuţie cauzele și consecințele deficitului de medicamente din România.

Publicul larg, invitat să completeze un chestionar despre suplimentele alimentare

Campania MedAccess se va desfășura în mediul online prin publicarea de materiale informative care au ca scop sensibilizarea populației cu privire la importanța utilizării raționale a suplimentelor alimentare, cât și a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală. În plus, studenţii vor discuta problema deficitului de medicamente esențiale.
În această perioadă, publicul este îndemnat să completeze un chestionar care vizează atât gradul de pregătire al studenților farmaciști și mediciniști în ceea ce privește activitatea de recomandare a suplimentelor alimentare, cât și nivelul de informare al populației generale rezidente în România în ceea ce privește utilizarea rațională a suplimentelor alimentare.
La nivelul Craiovei, va fi organizat un workshop şi vor fi distribuite flyerele informative în incinta Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS