1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSfatul specialistului: Recomandări farmaceutice

Sfatul specialistului: Recomandări farmaceutice

Educația pentru sănătate este fundamentală pentru asigurarea stării de bine și a dezvoltării fiecăruia dintre noi, reprezentând baza pentru deprinderea unor obiceiuri sănătoase. Din păcate, în școlile din România această materie nu este predată elevilor, iar lipsa educației pentru sănătate generează o multitudine de riscuri pentru viitoarele generații care sunt private de informații necesare pentru a avea șanse reale la sănătate și la o calitate adecvată a vieții.

În scopul realizării unei informări facile asupra a diferite aspecte legate de sănătate și prevenție, iată câteva recomandări utile pentru o viață echilibrată și sănătoasă.

Administrarea de antibiotice – obligatorie recomandarea medicului

Rezistența la antibiotice apare în mod natural, dar utilizarea abuzivă a antibioticelor la oameni și animale accelerează acest proces. Prin urmare, la momentul actual, mai multe tipuri de infecții – cum ar fi pneumonia, tuberculoza, și gonoreea– devin din ce în ce mai greu de tratat, deoarece antibioticele folosite pentru a le trata sunt mai puțin eficiente, ajungându-se astfel la spitalizări mai lungi, costuri medicale mai ridicate și mortalitate crescută.

Nu faceți spălături ale ochilor cu ceai de mușețel

Un remediu des întâlnit în zonele rurale, dar care își are adepții săi și în zonele urbane, este reprezentat de spălăturile oculare cu ceai de mușetel pentru tratarea conjunctivitei și a altor afecțiuni ale ochilor. Recomandarea corectă este consultarea medicului oftalmolog imediat ce sesizăm o afecțiune la nivel ocular și nu acest tip de spălături care pot induce chiar ele conjunctivită alergică.

Nu folosiți bețișoarele de urechi

Folosirea unui tampon de bumbac în canalul urechii împinge ceara din ce în ce mai adânc, fără ca aceasta să mai poată fi scoasă în mod natural din ureche. De asemenea, bețișoarele de urechi pot provoca perforarea timpanelor și implicit pierderea auzului.

În cele mai multe cazuri, canalul urechii nu trebuie curățat. Pe lângă auto-curățarea naturală a urechii, în timpul spălării părului sau a dușurilor, în canalul urechii intră suficientă apă pentru a înlătura ceara care s-a acumulat.

Igienizarea mâinilor se face înainte și după folosirea toaletei

Deși uzual oamenii se spală pe mâini după utilizarea toaletei, recomandarea completă este ca aceeași operațiune să fie realizată și înainte de utilizarea toaletei. Astfel, spălatul mâinilor înainte ne protejează de contaminarea hârtiei igienice cu bacterii de pe mână care pot conduce la infecții ale tractului urinar, iar spălarea după utilizarea toaletei ne va proteja de infecțiile de la nivelul tractului digestiv.

Nu folosiți sare sau bicarbonat de sodiu pentru periajul dinților

Sarea și bicarbonatul de sodiu sunt prezentate uzual și în mod eronat ca soluții blânde de albire a dinților. De fapt, frecarea dinților cu sare sau bicarbonat de sodiu ar putea eroda smalțul acestora, ducând la apariția cariilor sau chiar leziuni ale nervilor, iar gingiile pot deveni mai sensibile.

Sucul de grapefruit și ceaiul de sunătoare

Ambele sună tentant, dar pacienții aflați în tratament cu o serie largă de medicamente trebuie obligatoriu să întrebe medicul sau farmacistul înainte să consume suc de grapefruit sau ceai de sunătoare. Acest lucru este necesar deoarece ambele produse interferează cu modul în care sunt absorbite și metabolizate o multitudine de medicamente, riscul fiind de sub-dozare sau supra-dozare a tratamentului.

Combinație contraindicată: anticoagulante și Omega-3

Suplimentele alimentare cu Omega-3 conțin acești acizi grași în concentrații mai ridicate decât se găsesc în mod normal în carnea de pește și pot avea un efect antitrombotic, similar cu cel al anticoagulantelor, medicamentele folosite pentru “subțierea” sângelui. Combinarea suplimentelor alimentare de acizi grași omega-3 cu medicamente anticoagulante este periculoasă, apărând un risc crescut de sângerare.

Uzual, atunci când ne gândim la sănătate, ne referim la servicii de sănătate și neglijăm cel mai important aspect: prevenirea afecțiunilor. La modul general, excluzând excesele din viața noastră și urmând regulile generale de prevenire, premisele unei vieți sănătoase sunt asigurate.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS